Papryka faszerowana ryżem, cukinią, suszonym pomidorem i oliwkami



Dzień dobry :-) Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Tym razem padło na to pierwsze. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam. Miłego piątku kochani Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 większe papryki czerwone
  • 200 g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • mała cukinia
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • starta mozzarella
  • czosnek niedźwiedzi (świeży lub suszony)
  • sól
  • pieprz


1. Z godzinę przed rozpoczęciem pieczenia papryki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy środek. Nacieramy oliwą lub olejem, środek oprószamy solą i pieprzem. Ja takie papryki układam w naczyniu żaroodpornym w którym będą pieczone i odstawiam.
2. W międzyczasie gotuję ryż. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Oprószamy solą, podsmażamy, żeby cukinia nam zmiękła.
4. Oliwki i suszone pomidory również kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty. Na końcu dorzucamy ugotowany ryż oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
5. Łyżką nakładamy farsz do naszych papryk, wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego :-)





17 komentarzy:

  1. Fajna propozycja na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam faszerowanej papryki - kojarzy mi się to z latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie i zdrowo :) i czasu na przygotowanie wiele nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to połączenie ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam faszerowac papryki :D!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super propozycja na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ani razu jeszcze nie jadłam faszerowanej papryki.
    Musze koniecznie spróbować ;)
    https://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, bardzo apetyczne danie wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. od dłuższego czasu szukałam przepisu na faszerowane papryczki i na pewno skorzystam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Oliwek nie cierpię, więc bym się ich pozbyła. Poza tym bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pięknie, pysznie, ale nie przekonują mnie te oliwki, raczej nie gustuję :)

    Z e-BOOKIEM POD RĘKĘ

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis w wersji bez mięsa!

    Pozdrawiam z ulicy Granicznej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł! Idealny na jesienne obiady, kiedy mamy mnóstwo kolorowych warzyw pod dostatkiem. W dodatku pomysł z farszem z ryżu bardzo oryginalny. To po prostu musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger