Papryka faszerowana ryżem, cukinią, suszonym pomidorem i oliwkami
Dzień dobry :-) Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Tym razem padło na to pierwsze. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam. Miłego piątku kochani Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 4 większe papryki czerwone
- 200 g ryżu (u mnie jaśminowy)
- mała cukinia
- kilka suszonych pomidorów
- kilkanaście zielonych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- starta mozzarella
- czosnek niedźwiedzi (świeży lub suszony)
- sól
- pieprz
1. Z godzinę przed rozpoczęciem pieczenia papryki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy środek. Nacieramy oliwą lub olejem, środek oprószamy solą i pieprzem. Ja takie papryki układam w naczyniu żaroodpornym w którym będą pieczone i odstawiam.
2. W międzyczasie gotuję ryż. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Oprószamy solą, podsmażamy, żeby cukinia nam zmiękła.
4. Oliwki i suszone pomidory również kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty. Na końcu dorzucamy ugotowany ryż oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Łyżką nakładamy farsz do naszych papryk, wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego :-)
Fajna propozycja na kolację:)
OdpowiedzUsuńsuper farsz:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam faszerowanej papryki - kojarzy mi się to z latem ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :) i czasu na przygotowanie wiele nie trzeba.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie ❤
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowac papryki :D!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na farsz :)
OdpowiedzUsuńAni razu jeszcze nie jadłam faszerowanej papryki.
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie spróbować ;)
https://xthy.blogspot.com/
Uwielbiam faszerowane papryki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio identyczne!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo apetyczne danie wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu szukałam przepisu na faszerowane papryczki i na pewno skorzystam <3
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńOliwek nie cierpię, więc bym się ich pozbyła. Poza tym bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, pysznie, ale nie przekonują mnie te oliwki, raczej nie gustuję :)
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ
Świetny przepis w wersji bez mięsa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z ulicy Granicznej :)
Super pomysł! Idealny na jesienne obiady, kiedy mamy mnóstwo kolorowych warzyw pod dostatkiem. W dodatku pomysł z farszem z ryżu bardzo oryginalny. To po prostu musi być smaczne!
OdpowiedzUsuń