Zupa z soczewicą i dynią piżmową
Dzień dobry :-) Ostatnio uwielbiam zupy z soczewicą. Tym razem do takie zupy dodałam dynię piżmową, ziemniaki, marchewkę, oraz pora. Zupa wyszła aromatyczna, syta i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki:
- mała dynia piżmowa
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- kawałek pora
- 500 g passaty
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
1. Ja bulion ugotowałam na udkach z kurczaka. Po ugotowaniu wyjęłam je, ostudziłam i obrałam. Mięso później dodałam do zupy. Warzywa: dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki i marchewkę.
2. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego pora i przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, aż por i cebula zmiękną. Później dodajemy do ugotowanego bulionu. Gotujemy na małym ogniu.
3. Soczewicę płuczemy kilka razy, następnie wrzucamy do garnuszka w której smażyliśmy cebulę i chwilkę podsmażamy. Wrzucamy do gotującej się zupy. Dodajemy też kurkumę i oregano i posiekaną natkę pietruszki.
4. Jak warzywa będą już ugotowane, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
bardzo rozgrzewająca i aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna i ma wspaniały kolor 💛💚💙
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej zupy. Musi być bardzo sycąca :)
OdpowiedzUsuńO tak, moje smaki :) Chętnie bym zjadła, ale oczywiście na bulionie warzywnym :)
OdpowiedzUsuńdelicious ! I love lentils!
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuń