Pierogi z łososiem i brokułem
Dzień dobry kochani :-) Dzisiaj kolejne pyszne pierożki, tym razem z farszem z łososia i brokuła. Pomysł na te pierogi znalazłam tutaj (klik). U mnie więcej łososia, bo lubimy. Wszystko doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyszły super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki ciasto:
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml gorącej wody (60-70 stopni)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 brokuł
- około 300 g łososia
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
1. Łososia i brokuła gotujemy na parze. Lekko przestudzonego dajemy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy. Odstawiamy.
2. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni.
3. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, łyżeczką nakładamy porcje farszu i zlepiamy pieroga.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej wrzucamy partiami pierogi, jak wypłynął ja gotowałam jeszcze jakieś 2 minuty. Wyjmujemy, przekładamy na talerze i polewamy roztopionym masłem. Smacznego :-)
z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taki pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńO jaaa, z taką wersją się jeszcze nie spotkałam. Nabrałam ochoty na pierogi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń