Aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem i ziołami



Pyszne i aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem, bazylią i kolendrą. Zamiast ćwiartek możecie wykorzystać inną część kurczaka. Ćwiartki wyszły bardzo smaczne z chrupiącą skórką, z jednej strony czuć było ostrość, ale z drugiej strony tonował ją miód. My kurczaka za często nie jemy, ze względu na faszerowanie ich antybiotykami, ale czasem kupujemy takiego z wolnego chowu, niby bez świństwa w środku. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz


1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce, albo w naczyniu w którym będziemy piekli mięso przygotowujemy marynatę. Dajemy wszystkie pozostałe składniki, bazylię i kolendrę (ja dałam tak po pół tego co miała w doniczce) siekamy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i nacieramy marynatą nasze ćwiartki. Razem z naczyniem odkładamy na około 30 minut do lodówki.
2. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Ja najpierw piekłam tylko funkcją dół tak koło 20 minut, po czym przełączyłam na funkcję góra - dół na 10 minut. 
Ćwiartki możemy podać z pieczonym ziemniaczkami i sałatką :-) Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować z dodatkiem miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ćwiartki z miodem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z połączeniem słodkiego i słonego u mnie w domu jest problem :) Ja wprost uwielbiam, a niestety mąż niekoniecznie :) A dwóch obiadów zazwyczaj nie chce mi się gotować. Wygląda obłednie! pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię kurczaka w takiej marynacie. pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Często przygotowuję kurczaka czy żeberka w podobny sposób, z miodem i octem balsamicznym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować :) Kiedyś próbowałam skrzydełek kurczaka w miodzie i były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda że piekarnika nie mam. Kurczaka z modem lubie mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Beatko, od samego czytania o miodzie i chrupiącej skórce ślinka mi cieknie :) A zdjęcia jedynie wzmagają uczucie pożądania ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis pani Beato, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe aromatyczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger