Rogaliki drożdżowe najlepsze
Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g świeżych drożdży
- około 500 g marmolady różanej
1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2 W międzyczasie topimy i studzimy masło i podgrzewamy mleko.
3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut). Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na około 40 minut (w oryginalnym przepisie jest 1 godzina, ale moje ciasto uciekało już z miski).
4. Stolnicę podsypujemy mąkę, ciasto dzielimy dobie na części, można na 3 jeśli chcemy większe rogaliki lub więcej jeśli wolimy mniejsze. Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, bo podczas pieczenia rosną jak szalone. Dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem lub marmoladę i zawijamy rogalka.
5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętajmy o odstępach, bo tak jak pisałam rogaliki rosną jak szalone :-)
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15 minut (funkcja piekarnika góra - dół). Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu studzimy na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)))
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, takie rogaliki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńrogaliki z różanym nadzieniem, mniam :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńTakie własnoręcznie zrobione najlepsze :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci :) Uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Idealne! Zjadłabym wszystkie sama;)
OdpowiedzUsuńJak one pięknie wyglądają! mniammmmmm
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Upiekłam dzisiaj rogaliki też drożdżowe, ale z mojego starego przepisu. To takie pyszne maleństwa. Rogaliki zawsze ładnie wyglądają i zawsze smakują, jakie by nie były, ale muszą być... domowe :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są domowe rogaliki. Dawno takich nie robiłam. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki, dziś miałam robić ale w końcu zdecydowałam się na gofry. Może następnym razem.
OdpowiedzUsuńsuper rogaliki, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńrogaliki smakują obłędnie! właśnie zajadam się kolejnym :) u mnie były z nutellą :)
OdpowiedzUsuńrogaliki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie, jak z najlepszej cukierni
OdpowiedzUsuńTeż mam przepis na rogaliki (sekretny rodzinny :D ), ale chętnie spróbuję twój dla odmiany ;).
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na słodkie <3
OdpowiedzUsuńniestety ciasto tak się lepi, że nic nie da się z tego zrobić.
OdpowiedzUsuńJak się bardzo lepi to wystarczy dodać troszkę mąki i już wszystko będzie oki.
UsuńOk ale za malo maki. Byly strasznie takie rozpypciane, moze maslo dalam za cieple, ostudzilam sle bylo cieple ogolnie
OdpowiedzUsuń