Rogaliki drożdżowe najlepsze




Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-) 

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g świeżych drożdży
  • około 500 g marmolady różanej


1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2 W międzyczasie topimy i studzimy masło i podgrzewamy mleko.
3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut). Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na około 40 minut (w oryginalnym przepisie jest 1 godzina, ale moje ciasto uciekało już z miski).
4. Stolnicę podsypujemy mąkę, ciasto dzielimy dobie na części, można na 3 jeśli chcemy większe rogaliki lub więcej jeśli wolimy mniejsze. Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, bo podczas pieczenia rosną jak szalone. Dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem lub marmoladę i zawijamy rogalka. 
5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętajmy o odstępach, bo tak jak pisałam rogaliki rosną jak szalone :-)
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15 minut (funkcja piekarnika góra - dół). Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu studzimy na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)))






21 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, takie rogaliki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rogaliki z różanym nadzieniem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie własnoręcznie zrobione najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka leci :) Uwielbiam takie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne! Zjadłabym wszystkie sama;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak one pięknie wyglądają! mniammmmmm
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dzisiaj rogaliki też drożdżowe, ale z mojego starego przepisu. To takie pyszne maleństwa. Rogaliki zawsze ładnie wyglądają i zawsze smakują, jakie by nie były, ale muszą być... domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze są domowe rogaliki. Dawno takich nie robiłam. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie rogaliki, dziś miałam robić ale w końcu zdecydowałam się na gofry. Może następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  11. super rogaliki, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rogaliki smakują obłędnie! właśnie zajadam się kolejnym :) u mnie były z nutellą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają idealnie, jak z najlepszej cukierni

    OdpowiedzUsuń
  14. Też mam przepis na rogaliki (sekretny rodzinny :D ), ale chętnie spróbuję twój dla odmiany ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. niestety ciasto tak się lepi, że nic nie da się z tego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się bardzo lepi to wystarczy dodać troszkę mąki i już wszystko będzie oki.

      Usuń
  16. Ok ale za malo maki. Byly strasznie takie rozpypciane, moze maslo dalam za cieple, ostudzilam sle bylo cieple ogolnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger