Jambalaya z kurczakiem i szynką wędzoną - pyszne danie jednogarnkowe




Robiliście już ? Ja robię już po raz drugi, bo tak moim chłopakom smakuje. Tym razem bez krewetek, bo syn ich fanem nie został, ale do tego dania możecie dodać wszytko co lubicie :-) U mnie tym razem kurczak i wędzona szynka, reszta to papryka, chili, seler naciowy, czosnek, cebula, ryż, passata i oczywiście ryż, zioła, sól Słona Iwona (jest to sól z niską zawartością sodu, wzbogacona o jod, magnez i potas) ze sklepu propharma24.pl. Danie naprawdę smaczne, robi się w miarę szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chili
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki passaty
  • 200 g ryżu u mnie basmati
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • świeża natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól Słona Iwona
  • pieprz


1. Cebule obieramy kroimy w piórka. Czosnek kroimy w paseczki, filety z kurczaka i szynkę w kostkę. Tak samo papryki, chili, selera. 
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę.
3. Jak sos się zagęści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Danie gotowe :-) Smacznego :-)








14 komentarzy:

  1. nie ma to jak tanie danie w zimowy dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio stałą się popularna :) muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś to danie, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tego typu dania i jestem pewna, że gdybym raz swojemu zrobiła, chciałby kolejne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. kurka! Ale mnie naszła ochota na to danie! Ja nie wiem czemu właściwie, ale tak jakoś wygląda kremowo, kurczakowo i rozgrzewająco :D
    I przybijam piątkę dla Twojego syna- też wybieram bez krewetek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiła mnie ta sól. Czy dzięki temu, że ma niską zawartość sodu, trzeba więcej solić ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez krewetek zdecydowanie lepiej :). Też nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sama nazwa brzmi interesująco ;) Bardzo fajny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne jednogarnkowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie było wczoraj, ale bez szynki - smakowało wszystkim :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam jeszcze tego dnia :) Muszę koniecznie zrobić bo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger