Jambalaya z kurczakiem i szynką wędzoną - pyszne danie jednogarnkowe
Robiliście już ? Ja robię już po raz drugi, bo tak moim chłopakom smakuje. Tym razem bez krewetek, bo syn ich fanem nie został, ale do tego dania możecie dodać wszytko co lubicie :-) U mnie tym razem kurczak i wędzona szynka, reszta to papryka, chili, seler naciowy, czosnek, cebula, ryż, passata i oczywiście ryż, zioła, sól Słona Iwona (jest to sól z niską zawartością sodu, wzbogacona o jod, magnez i potas) ze sklepu propharma24.pl. Danie naprawdę smaczne, robi się w miarę szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200 g szynki wędzonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chili
- 4 łodyżki selera naciowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki passaty
- 200 g ryżu u mnie basmati
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- świeża natka pietruszki
- świeży tymianek
- sól Słona Iwona
- pieprz
1. Cebule obieramy kroimy w piórka. Czosnek kroimy w paseczki, filety z kurczaka i szynkę w kostkę. Tak samo papryki, chili, selera.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę.
3. Jak sos się zagęści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Danie gotowe :-) Smacznego :-)
nie ma to jak tanie danie w zimowy dzień:)
OdpowiedzUsuńostatnio stałą się popularna :) muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie 😃
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś to danie, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię tego typu dania i jestem pewna, że gdybym raz swojemu zrobiła, chciałby kolejne :D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkurka! Ale mnie naszła ochota na to danie! Ja nie wiem czemu właściwie, ale tak jakoś wygląda kremowo, kurczakowo i rozgrzewająco :D
OdpowiedzUsuńI przybijam piątkę dla Twojego syna- też wybieram bez krewetek :D
smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, hooneyyy
Zaciekawiła mnie ta sól. Czy dzięki temu, że ma niską zawartość sodu, trzeba więcej solić ?
OdpowiedzUsuńBez krewetek zdecydowanie lepiej :). Też nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa brzmi interesująco ;) Bardzo fajny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńpyszne jednogarnkowe danie :)
OdpowiedzUsuńu mnie było wczoraj, ale bez szynki - smakowało wszystkim :))
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tego dnia :) Muszę koniecznie zrobić bo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń