Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie



Witajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj (klik). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-)

Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik

Składniki masa serowa:

  • 250 g sera (ja użyłam naturalnego President)
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku )


Składniki masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietany kremówki 30% 
  • 1 jako 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)


Polewa malinowa:

  • około 400 g malin u mnie mrożone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • cukier do smaku


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania


1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-)
2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki. 
3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
4. Teraz musimy przygotować masę śmietanową: Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy jajko widelcem, następnie dodajemy śmietanę, cukier i proszek budyniowy mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z naleśnikami do piekarnika i zapiekamy około 35 minut (funkcja termoobieg)
6. Maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Maliny powinny zacząć delikatnie się rozpadać. Dodajmy cukier. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do malin. Gotujemy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Sos można zmiksować blenderem, wtedy będzie gładki.
7. Po wyjęciu naleśniki oprószamy cukrem pudrem. Przekładamy na talerze i polewamy sosem :-) Smacznego :-)








24 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki.
    Pomysłów na naleśniki jest sporo, ale ten wydaje się być genialny :)
    Śmietankowo, słodko, pysznie.
    Propozycja bombowa :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega :) Chyba nigdy nie jadłam w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, że takie naleśniki smakują rewelacyjnie:) Kto nie próbował, niech szybko przygotuje, a nie pożałuje;) Wyszły Ci świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super naleśniki, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne :) Uwielbiam takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam słabość do naleśników. Mogę jeść na obiad i na kolację. Takie zapiekane są jeszcze smaczniejsze. Do tego sos... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam naleśniki :-) a taką wersję również bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi narobiłaś ochotę na te naleśniki! Wyglądają obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie wyglądają! Zjadłabym z wielką chęcią!

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, pysznie wygląda! Takie naleśniki to smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super warto sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie naleśniki. Twoje wyglądają pysznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich zapiekanych naleśników z serem na słodko jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie wygladaja :-) jutro niedziela i juz wiem co bedzie na sniadanie hihi

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam naleśniki z tego przepisu. Pierwszy raz jadłam zapiekane..... i wiecie co?...są suuuper!!
    Drugiego dnia odgrzewane też pyszne!!!!!!
    Dziękuję!
    Wpinam do domowego przepiśnika!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam naleśniki z tego przepisu. Pierwszy raz jadłam zapiekane..... i wiecie co?...są suuuper!!
    Drugiego dnia odgrzewane też pyszne!!!!!!
    Dziękuję!
    Wpinam do domowego przepiśnika!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bomba kaloryczna faktycznie, ale pyszna i puszysta. Podalam ze swiezymi jagodami i malinami.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis, dziękuję wyszły pyszne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger