Pieczone pierożki kebabowe z indykiem



Witajcie :-) Dzisiaj przepis na pyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-)

Składniki na około 40 szt:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru


Farsz:

  • 200 g filetu z indyka (kurczaka)
  • suszone pomidory
  • kilka oliwek czarnych
  • przyprawa kebab - gyros
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka ketchupu lub passaty
  • starta mozzarella


1. Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier, i mieszamy do rozpuszczenia się. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. Do mąki dodajemy żółtko i jedno jajko, przyprawy, sól, masło i ja stopniowo podczas zagniatania dodawałam mleko. Zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykrawamy szklanką ( ja użyłam zwykłej szklanki).
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju (ja dodałam tego z pomidorów suszonych), indyka/kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawę kebab - gyros (wedle uznania), następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, suszone pomidory, oliwki i kukurydzę. Wszystkie składniki kroimy drobno. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę, żeby farsz nam się przestudził. 
4. Na wykrojone koła dajemy troszkę startej mozzarelli, następnie porcję farszu i zlepiamy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby nie układać ich za bardzo przy sobie, bo pierożki nam jeszcze podrosną podczas pieczenia.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu musimy je troszkę przestudzić, możemy zjadać ciepłe, dobrze smakują też i zimne :-) Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. ale fajne muszą być w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... uwielbiam takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie muszą smakować te pierożki *.* Pieczone są jednak najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobne tylko z boczkiem i słoniną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, bardzo lubię takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pierożki z powodzeniem można zabrać do pracy -:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam dziś, potwierdzam że super :) mój Luby się zajadał na kolację aż mu się uszy trzęsły! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można udać suszone drożdże i ile?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie!
    W przepisie na pierożki kebabowe jako składnik ciasta są drożdże (50 gram) - moje pytanie - jakie? Świeże, suszone, babuni? W ciastach mam małe doświadczenie. Pozdrawiam - Leszek (leszek.matalewski@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger