Babka cafe latte



Witajcie :-) Nie wiem jak Wy, ale ja lubię rożnego rodzaju babki i keksy. Uwielbiam zrobić sobie kawę i wziąć kawałek lub dwa i zjeść popijając kawą. Ostatnio znalazłam przepis (klik) na babkę z dodatkiem kawy, taka trzy kolorową. Babka pyszna, do kawy idealna. Moja z dodatkiem kawy Evning Coffee o smaku adwokat ze sklepu tearebels.pl Warstwa kawowa miała delikatny posmak adwokata, idealnie zgrała się z resztą ciasta. Polecam Wam ją bardzo i babkę i kawę :-) Miłego czwartku Wam życzę :-)

Keksówka 12 x 30 cm

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka L
  • 100 ml mleka
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Evning Coffee Adwokat


1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i w dwóch partiach mąkę i mleko na przemian.
2. Ciasto dzielimy na trzy w miarę równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej kawę rozpuszczalną. Ja zmiksowałam ciasto z dodatkiem kawy mikserem (kawa ładnie połączy się nam z ciastem), następnie zmiksowałam ciasto z kakao.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na spód wykładamy łyżką ciasto kakaowe (najlepiej po łyżce, bo wtedy ciasto wychodzi nierówne, a o to chodzi, żeby wyszły górki, pagórki :-)), następnie tak samo ciasto z kawą i ostatnie na warstwę z kawą ciasto jasne.
Ciasto pieczemy około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem :-) Smacznego :-)






20 komentarzy:

  1. juz od dawna mam chęć na ta babkę; muszę i ja w końcu zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka cieknie uwielbiam babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ wspaniale się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za babkami, ale ta kusi :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię babki, są dobre i dosyć szybko się robi :P.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co prawda właśnie zjadłam czeko -kubek ,ale twoja babeczka też by się zmieściła.Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kto by nie lubił! Ale nie jem takich rzeczy:) Czy Ty kobieto nie masz w ogóle skłonności do tycia? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekna babeczka, a jaka ciekawa puszka, az nabralam checi na kawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładnie wygląda po przekrojeniu, lubię babki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy tą kawę można zastąpić zwykłą rozpuszczalną lub smakowym cappucino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście zwykłą. Cappuccino będzie mniej intensywne i wtedy warstwa będzie jaśniejsza, ale jak najbardziej też można :-)

      Usuń
  13. jestem wielkim kawoszem, więc kawałkiem babki nie pogardzę! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger