Kąski z indyka w panierze z ciecierzycy
Witajcie :-) Znacie panier z ciecierzycy ?? Ja nie znałam, ale dzięki uprzejmości Mamut Polska mogłam go wypróbować. Ten panier jest wypiekany na bazie mąki z ciecierzycy z dużą ilością wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Ma też niski indeks glikemiczny i obniżoną zawartość glutenu. Przygotowane przeze mnie kąski smakują zupełnie inaczej niż te o panierowane w bułce tartej. Są bardzo smaczne, dzieci były zachwycone :-) Polecam Wam wypróbowanie panieru i życzę miłego dnia :-)
Składniki:
- około 350 g filetu z indyka
- panier z ciecierzycy
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
1. Filet z indyka pokroiłam w plastry, trochę rozbiłam, następnie pokroiłam w szersze paski. Oprószyłam solą i pieprzem.
2. Przygotowałam 3 talerzyki. Na jeden dałam panier, drugi wybite, roztrzepane widelcem jajko i na trzeci mąkę. Porcje mięsa kolejno obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na końcu w panierze z ciecierzycy.
3. Na patelni rozgrzałam olej. Kładłam po kilka sztuk panierowanego indyka i smażyłam z obu stron na złoty kolor. U mnie kąski podane były z pieczonymi ziemniaczkami, pomidorkami i sałatką. Można podać z ulubionym sosem :-) Smacznego :-)
Kusząco wygląda ta panierka 😊
OdpowiedzUsuńjakie soczyste :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne paluszki z indyczka :) Panier z ciecierzycy muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te kąski:) Takie złociste:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) Na takie kąski to ja mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się sprawdzą i jako obiad i jako przekąska :)
OdpowiedzUsuń