Ciasto Marysieńka z nutą kawy



W tym roku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl, żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z masą budyniową. Nie jest bardzo czasochłonne, ani skomplikowane, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam go bardzo i miłego dnia życzę, choć pogoda fatalna :-). 

Blaszka 28 x 36 cm

Składniki ciasto ciemne:

  • 7 jajek L
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 140 g mąki tortowej typ 450
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naparu kawy


1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.
2. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, ja zrobiłam to mikserem na najniższych obrotach.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 
4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.

Poncz:

  • 1/2 szklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego
  • 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy


Ciasto orzechowo - bezowe:

  • 5 dużych białek
  • 120 g cukru
  • 250 g drobno posiekanych orzechów
  • 1 łyżką mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej


1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy.

Krem:

  • 500 ml mleka 2%
  • 5 dużych żółtek 
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 250 g masła (temp pokojowa)


1. W większym garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem. Jak zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu.
2. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas miksujemy. Następnie wlewamy 100 ml wrzącego wcześniej zagotowanego mleka (z tych 500 ml zagotowanych z cukrem). miksujemy.
3. Tak zmiksowane żółtka wlewamy do pozostałego mleka, stawiamy na gaz i gotujemy budyń. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu, nakrywamy folią spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia.
4. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach. 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 30 ml mleka


Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa 

Smacznego :-)









18 komentarzy:

  1. Pracochłonne,ale warte pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto kusi mnie już od dłuższego czasu. Koniecznie muszę go wypróbować:)
    Ps. Bardzo fajnie wyszła Ci ta polewa, wzorek jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marysieńka prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam już jak się patrzy na to ciasto to widać ze jest przepyszne☺ a czym zastąpić kawę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Dobrze, że nie mieszkam blisko Ciebie, ponieważ obawiam się... że toczyłabym się od tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, coś cudownego :) I ta orzechowa beza w środku, aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne. Posmakowało nawet teściowej ;) Polecam. Jest naprawdę dobre.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nadaje się do zrobienia w prodziżu ? Np upiec dwa placki oddzielnie dzieląc masę na pół ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger