Kasza jaglana z łososiem, ananasem, cukinią i kukurydzą
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kaszę jaglaną. Jako dodatek do różnych dań, ale tez lubię z nią łączyć różne smaki. Z łososiem smakuje super, to wiedziałam, ale postanowiłam dodać do tego wszystkiego jeszcze ananasa. Wyszło smacznie bardzo, lekko, szkoda, że tak mało :-). U Was też tak zimno ??? Brrrr, a ja mam w sobotę wesele siostry, przeraża mnie ta pogoda :-(. Miłego dzionka :-)
Składniki 3 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej u mnie Bio Planet
- 2 szklanki wody
- 400 g fietu z łososia
- 1 mała cukinia
- kukurydza z puszki
- 1/2 puszki ananasa
- kurkuma
- sól himalajska
- pieprz
- natka pietruszki
1. Kaszę jaglaną płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w proporcji 1:2, na jedną szklankę kaszy dwie szklanki wody. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nam nie przypaliła.
2. Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości jeśli są, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną cukinię, solimy. Następnie kroimy łososia na mniejsze porcje, dajemy na patelnię, podsmażamy, dodajemy ananasa i trochę syropu z niego, kukurydzę i resztę przypraw.
4. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy, żeby ładnie połączyła nam się z resztą składników. Jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe :-). Smacznego :-))
Takie cudo chętnie bym zjadła :) Cukinia, łosoś...uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda! Zdrowe i na pewno doda energii na cały dzień. Zapewne wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjakie smakowitości;0
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie danko na obiadek:)
OdpowiedzUsuńTrochę słońca na talerzu:) Z nieba mi spadłaś, w ten paskudny dzień:)
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam choć częściej serwuję na słodko niż wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńulala, cudo! takie dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię kaszę jaglaną. Najczęściej jem ją rano z dodatkiem suszonych owoców, odrobiną miodu. Ale taka kasza na wytrawnie również mi smakuje. Zdrowa kasza :)
OdpowiedzUsuńJak Ty potrafisz łączyć smaki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przeapetycznie! :)
OdpowiedzUsuń