Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą
Jak tam po Świętach ? Bardzo przejedzeni? U mnie oki, troszkę się pojadło, ale bez przesady. Dobrze, że tylko dwa dni, bo co za dużo to nie zdrowo ;-). Dzisiaj u mnie zupa z batatem, czerwoną soczewicą i dodałam trochę passaty. Zupa wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dzionka :-)
Składniki:
- 1 batat
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka passaty
- 1 kalarepa
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- sól himalajska
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
1. Batata i kalarepę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Soczewicę kilka razy płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobniutko kroimy.
2. Do garnka dajemy oliwę, podgrzewamy, dodajemy cebule, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy czosnek, kalarepę i bataty. Chwilkę podsmażamy i dorzucamy soczewicę. Mieszamy, smażymy jakieś 2 minuty.
3. Dodajemy przyprawy, gorący bulion i passatę. Gotujemy do momentu, aż bataty będą miękkie. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
Wygląda niesamowicie apetycznie i chętnie zjadłabym porcyjkę takiej zupki :)
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na taką kapryśną pogodę. Śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny kolor:)
OdpowiedzUsuńsmakowita, dziś zimno to fajnie zjeść :)
OdpowiedzUsuńbrzmi intrygująco:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, aromatyczne i sycące.
OdpowiedzUsuńbataty wykorzystywałam tylko do robienia fit frytek! :) Super opcja :) z checią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Piękny kolor, akurat pasuje na poświąteczną zimową pogodę :)
OdpowiedzUsuńświęta dobrze ze już minęły, a zupka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam batatów :) ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńOjejku jaka piękna! I jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńu mnie też pojedzone ale bez przesady :) a zupa niezwykle apetyczna :)
OdpowiedzUsuń