Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem



Hej :-) Jak tam pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek kasza pęczak. Można dodać ulubioną sałatkę. Udanego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • około 350 g filetu z pstrąga łososiowego
  • por
  • masło
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Z pstrąga ściągam skórę, myję, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do garnka do gotowania na parze, pora kroję, czosnek przepuszczam przez praskę. Na filet daję masełko, czosnek i na wierzch pora. Gotuję około 20 minut. U mnie jako dodatek kasza pęczak i sałatka. Smacznego :-)



18 komentarzy:

  1. A u mnie przez cały weekend lało, wstrętna pogoda ale chociaż plus że ciepło. Na parze gotowane jadłam póki co tylko brokuły

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg łososiowy ? nigdy nie słyszałam o takiej rybce :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, lekkie i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Ostatnio robiłam podobnie pstrąga:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na piątkowy obiadek jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie bardzo smakowicie wygląda, jednak ja nie przepadam za porem.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny obiadek :) a pogoda rozpieszcza nas i oby tak pozostało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też się cieszę, że pogoda taka ładna - oby jak najdłużej! :) Lekkie jedzonko bardzo mi odpowiada! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny pomysł na bardzo zdrowe i apetyczne danie. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas niestety wietrznie i zimno więc zazdrościmy słońca! obys się nim cieszyła jak najdłużej :)
    bardzo apetycznie wygląda :D dopiero ostatnio odkryłam kaszę pęczak i jestem pozytywnie zaskoczona jej smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie robiłam ryby gotowanej na parze. Koniecznie musze zrobić, bo Twój pstrąg pysznie wygląda i kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczna propozycja przygotowania łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie takie jedzonko choc moja ulubiona rybka jest dorsz Niemniej jednak w towarzystwie pora to juz połowa sukcesu. Takie Dania sa zawsze godne uwagi! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger