Omlet biszkoptowy z jabłkami i cynamonem



Hej :-) Ostatnio na śniadanie taki omlet sobie zrobiliśmy, tzn trzy sztuki, bo młody takie śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam takie smaki :-). Udanego weekendu Wam życzę :-))).

Składniki na 1 szt.

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • olej kokosowy do smażenia


Białka oddzielam od żółtek, żółtka miksuję razem z cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksuję na mniejszych obrotach. Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę. Białka ubijam na sztywno, dodaję do reszty, mieszam drewnianą łyżką, dodaje cynamon i jabłka, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wlewam ciasto. Smażę na małym ogniu, jak zacznie skwierczeć przewracam na drugą stronę. Można podać z syropem klonowym, lub jeść solo, u nas były solo, posypane cukrem pudrem :-)
Jeżeli jesteśmy miłośnikami sportu i zależy nam na szczupłej i zdrowej sylwetce, to do wykonania omleta możemy wykorzystać białka olimp, jak np. 100 Whey Protein Complex.



28 komentarzy:

  1. Super, muszę zrobić na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szykujesz się do zrobienia takiego omletu już od dłuższego czasu i nie moge się zabrać :) Moje ulubione 'placki' ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się młodemu, też bym takie wcinała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne śniadanko, poproszę połowę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Też lubię takie omleciki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie pogardziłabym takim omleciorem o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omlet, jabłka, cynamon... - moje smaki. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też bym wcinała z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Muszę wypróbować go zrobić na jutrzejsze śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie bez mąki, ale ostatnio też miałam z jabłkiem!
    tylko lenistwo wzięło górę i całe jajka ubiłam widelcem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ju wiem, co zrobię na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, na weekendowe śniadanie w sam raz. Narobiłaś i smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sama z przyjemnością zjadłabym takie śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio mam fazę na jabłka z cynamonem, więc omlet to strzał w 10!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  15. super, zrobię na deser mojemu dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię omlet. Idealnie pasuje na weekendowe śniadanie :) Fajny przepis na omlet z dodatkiem jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie da się obrócić cały się rozpadł na drobre kawałeczki. Dla mnie dziwny ten przepis. Szkoda zmarnowanych jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się da. Trzeba odpowiednią łopatkę i się da. Przepis nie jest dziwny, robiliśmy już ten omlet tyle razy i za każdym wychodził.

      Usuń
  18. W moim przypadku omlet wyszedł surowy w środku. A w trakcie przekrecania część się rozpryskła po kuchence

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Omlet zawsze pieczemy na rozgrzanej patelni i potem zmniejszamy gaz na mały. Wtedy na pewno nie będzie surowy. Przewracanie niestety trzeba sobie wyćwićzyć, ja też chwilę to robiłam, zanim poradziłam sobie z przewracaniem i omlet mi się nie rozwalił.

      Usuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger