Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką



Hej :-) Takie ciasto robiłam już kiedy w wersji z malinami - klik i w wersji z jagodami - klik. Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-)

Składniki: 

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki pianka:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 kg jabłek


Białka oddzielam od żółtek. Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego ciasto i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy, studzimy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (na tej stronie, na której ścieramy np ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej. 
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Wierzch po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem :-)




17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta:) Jaka wysoka pianka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie. I piękny talerzyk. Serdecznie pozdrawiam Monika z www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam takie ciasta :)I jeszcze ta pianka

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też bardzo lubią różnego rodzaju szarlotki, ale takiej im nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. porywam kawałek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. alez Ci się ta pianka udała :) porwałabym kawałeczek do kawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie ciasto to ja się piszę. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis a jeszcze lepszy blog :)
    Zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ta pianka kusi mnie najbardziej :) ostatnio gustuję właśnie w takich propozycjach

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś podobne ciasto, jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno by mi smakowało ;)

    https://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne ciasto, fajnie wyglądają wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pianka mistrzowska! po prostu idealnie zwarta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger