Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów
Hej :-) Taka rybkę dziś prezentuję. Jest to miruna, dodałam do niej mozzarellę, suszone pomidory i żurawinę, jako dodatek frytki z batatów. Rybka wyszła bardzo smaczna, a frytki z batatów uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-).
Składniki:
- miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba)
- suszone pomidory
- suszona żurawina
- 1 duża kula mozzarelli
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa)
- bataty
Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam na jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym, polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość posypuję dodatkowo przyprawą z suszonymi pomidorami. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, najpierw włożyłam bataty, a za jakieś 15 minut rybę. Piekę wszystko około 30-35 minut. Po wyjęciu rybę posypuję natką pietruszki.
Mirunę znam, ale frytek z batatów nie robiłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńjakie pyszne danie z rybką:)
OdpowiedzUsuńSuper danie. Jestem pewna, że pysznie smakuje 😍
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze rybki nie robiłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńno i przez Ciebie muszę kupić batata!! :D
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na ten obiad :)
OdpowiedzUsuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam mirunę, był czas kiedy jadłam ją non stop, chyba o niej teraz zapomniałam, pysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny zestaw obiadowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie,mniam.
OdpowiedzUsuń