Ciasto maślankowe z malinami, wanilią i białą czekoladą
Hej :-) W sobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według mnie za delikatne. Udanego dzionka :-)
Składniki na blaszkę 24x34 cm:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka L
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 laski wanilii
- 100 g białej czekolady
- maliny
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- 50 g masła
Mąkę przesiewamy do miski, laski wanilii rozcinamy, wyjmujemy ziarenka i wcieramy w make, która potem mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i startą na drobnych oczkach białą czekoladą. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, dodajemy do nich suche i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem, wykładamy ciasto, na ciasto układamy owoce i przygotowujemy kruszonkę. W miseczce zagniatamy masło z cukrem i mąką. Posypujemy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do suchego patyczka.
podkradam kawałek:)
OdpowiedzUsuńOoo z białą czekoladą musiało być boskie! :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj robię pierogi :D
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością malin musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńnapiszę tylko MNIAM i nic więcej, bo za chwilę zacznę podgryzać zdjęcia na monitorze... :P
OdpowiedzUsuńświetny placek do kawki :)
OdpowiedzUsuńA mogą być mrożone jagody?
OdpowiedzUsuń