Frytki z batatów



Hej :)) Kupiłam i zrobiłam i ja :)) W końcu spróbowałam. Powiem Wam, że ciekawy słodki smak. Mój młody był zadowolony, bo takich frytek jeszcze nie jadł i na dodatek słodkich. No rewelacja dla niego. Smaczne to fakt, inne też. Raz na jakiś czas a i owszem ;) Ja upiekłam w naczyniu żaroodpornym, ale następnym razem spróbuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być wtedy bardziej chrupkie, bo te miękkie były. Miłego dnia :)


Składniki:

  • 2 bataty
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • oregano
  • tymianek



Bataty obieramy ze skórki, kroimy frytki. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojone bataty, posypałam solą, tymiankiem i oregano. Wymieszałam. Zapiekałam w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut.



25 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale i ten kolor.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam te ziemniaki. Dawno ich nie jadłam, muszę poszukać w sklepie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz takie widzę, ciekawe jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak jeszcze będą w Biedronce to kupię i zrobię. Bardzo lubię frytki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, ale kiedyś spróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam dotąd, choć dla tego koloru spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie frytki to można wcinać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny kolor uzyskałaś! :) Wyglądają świetnie, ja jadłam z kumary też są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowe i smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam i muszę po prostu muszę je w końcu zrobić! Wyglądają wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie frytki mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie próbowałam, ale chętnie bym poznała ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
  13. moje ulubione! przepyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię bataty ale bardziej na ostro. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł! :D No i ten kolor cudowny! Chętnie wypróbuję przepis! Młody wie, co dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. raz na jakiś czas, bo drogieeee......my je uwielbiamy <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nigdy nie jadłam frytek z batata, ale wydają mi się być ciekawą propozycją:)

    OdpowiedzUsuń
  18. kupiłam ostatnio bataty na próbę.. robiłam je podobnie.. ale nie zostałąm ich fanką w tej formie. Dodaje je do zupy krem z buraków i dają obłędny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  19. za Twoją namową spróbowałam pierwszy raz w życiu... warto było!! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam pierwszy raz w życiu i jednak nie lubię, bo są słodkie. Z batatami podobno tak jest, że albo się zakochasz od pierwszego gryza albo nie. Ja zdecydowanie nie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger