Maliny w syropie
Hej :) Ostatnio miałam troszkę malin. Trochę zjedliśmy, a resztę postanowiłam zrobić w syropie. W zimie będą do herbatki jak znalazł :)) Już nawet jeden słoiczek otworzyłam na próbę. Są super i syrop i maliny. Oczywiście cały słoiczek poszedł w jeden dzień do herbatek :)
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki cukru
Maliny przebrałam, przepłukałam wodą. Zostawiłam chwilę na sitku, żeby odciekły z wody. Następnie wkładałam do wcześniej przygotowanych słoików. Ja miałam ich więcej więc składniki na zalewę dawałam podwójnie. Do garnka wlałam wodę, wsypałam cukier i zagotowałam. Gorącą zalewą zalałam maliny i zakręciłam (no mąż ;)). Słoiczki z malinami pasteryzowałam 20 minut.
Robię takie same na zimowe wieczory idealne :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszniutkie! :P i ten len na zakrętce - moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńLubię to :)
OdpowiedzUsuńA malinki pewnie w jakimś deserku wylądują zimą:)ale byłoby pysznie...
OdpowiedzUsuńTaki słoiczek będzie jak znalazł do herbatki w zimowy wieczór :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie maliny. Zimą rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńPyszne maliny. W każdej postaci. Takie w syropie doskonałe do deserów. Kolejne słoiczki do spiżarni:)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, to najlepsze lekarstwo na smutki i chorobę takie malinki :)
OdpowiedzUsuńNa ile słoiczków starczy 1 kg malin?
OdpowiedzUsuńA ja maliny zasypuję tylko cukrem, ugniatam lekko i gotuję. Są więc tylko w cukrze. Też pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się taki słoiczek ^^, lub kilka do herbatki ;).
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny w każdej postaci, jednak w takiej jeszcze nie jadłam. Mam kilka krzaków w ogrodzie i zawsze jemy na bieżąco, a później brakuje ich w zimie. Jak tylko się pojawią – robię kilka słoiczków z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńDo jakiej wysokości sloika nalewamy syrop
OdpowiedzUsuńTradycyjnie jak przy ogórkach czy innych kompotach ;-)
Usuń