Pyszne ciasto ze śliwkami, kokosem i kruszonką
Hej :) Sezon na śliwki jeszcze trwa, a ja z niego korzystam he he. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Najbardziej takie proste, szybkie, a smaczne. Tym razem w to powstało tak spontanicznie, przepis dała mi mama, a ja dodałam lub ujęłam co nie co ;) Tak, żeby właśnie było szybko. Dodatkowo dodałam kokos i pasuje, fajnie smakuje. Ciasto jest puszyste i lekkie. Blaszka 24x34.
Składniki na ciasto:
- 180g masła w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miałkiego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 5 łyżek kokosu
- śliwki
Składniki kruszonka:
- 20g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki
Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy. Do drugiej miski wrzuciłam masło i ubijałam, gdy zrobiło się jasne i puszyste dodałam cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodawałam po trochu do masy i miksowałam. Następnie dodałam ubitą pianę i jogurt (można też śmietanę, jak ciasto będzie za gęste, bo jest, to dodajemy 3 łyżki lub 4) i kokos. Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyłam, wypestkowałam, podzieliłam na połówki i potem te połówki, jeszcze na pół, bo miała duże śliwki. Jak są to węgierki to wystarczy podzielić tylko na połówki. Poukładałam na cieście skórkami do dołu.
Składniki do kruszonki dałam do miseczki. Ugniatałam palcami, dopóki się nie połączyły. Posypałam kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka.
śliwki na tapecie:) u mnie także:) ciasto prezentuje się pysznościowo i na pewno tak smakuje! :D
OdpowiedzUsuńŚliwka i kruszonka-najlepsze połączenie w cieście :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem kokosu jeszcze nigdy nie robiłam. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOptymistyczne kolorki-chętnie bym je upiekła:)
OdpowiedzUsuńMmm.. Ale mam teraz ochotę na tego typu ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami też bardzo lubię, Twoje też by mi zasmakowało ;)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie, aż chce się schrupać :P
OdpowiedzUsuńclaudiaa11225.blogspot.com
Uwielbiam ciasta tego rodzaju!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/
dodaję do obserwowanych, bardzo ładny blog :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho, wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba i na pewno bym nie skończyła na jednym kawałku. :)
OdpowiedzUsuńobłęd, ciasto idealne dla mnie, szybkie, bez marudzenia, robi się, na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuńWczoraj przywiozłam 20 kg śliwek...coś trzeba z nimi zrobić:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) też ostatnio robiłam ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że śliwki, że kokos, to jeszcze moja ulubiona kruszonka. Katujesz mnie takim smacznym wyglądem PYSZNEGO CIASTA :)
OdpowiedzUsuńSezon na takie ciasta trwa, korzystajmy z darów natury:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Proste i najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam śliwkowe ciasta ,piękne.
OdpowiedzUsuńJeszcze tyle się nie napracowalam nad ciastem ze sliwkami,wyszło bardzo gęste,nie moglam dobrze wymieszac,w przepisie jest smietana i jogurt nie wiadomo co dodać,miałam dużo zmywania.Nie wiem jak wyjdzie ciasto bo siedzi w piekarniku,narazie nie rosnie
OdpowiedzUsuńA ja sie nie napracowałam, tak miało być gęste, a jak było za to w przepisie pisze, żeby dodać jeszcze śmietanę lub jogurt (co kto woli), tak jest do wybory jogurt lub śmietana, a ja do zmycia miałam 2 naczynia+ łapki od miksera i potem blaszkę po upieczeniu.
Usuńa i dobrze Beata że poprawilas przepis-teraz jest wybor smietana lub jogurt bo wczesniej nie było
UsuńNo poprawiłam, przedtem napisałam tylko w opisie, że można dać to lub to, ale niech będzie już wszędzie ;)
Usuń