Letnie czekoladowe mini tarty z owocami na oleju rzepakowym



Hej :) Już jakiś czas temu zakupiłam w Lidlu silikonowe foremki do mini tart. Wczoraj miałam chwile wolnego, a moi Panowie chcieli coś słodkiego więc się nie zastanawiałam i zrobiłam tarty z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w kuchni również do wypieków. Jako nadzienie zrobiłam krem budyniowy - przepis kiedyś widziałam i zapisałam w kuchni+ troszkę go zmodyfikowałam, do którego dosypałam trochę kokosu. Całość przyozdobiłam brzoskwiniami, czereśniami i świeżymi listkami mięty :) Wyszło przepyszne :)


Składniki na tarty (u mnie 5 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • około 40 g cukru pudru

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kakao, jajko, cukier puder, śmietanę i olej. Z wymienionych składników wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na 5 części. Każdą rozwałkowałam i wykładałam nim foremki.Po nakłuwałam widelcem. Na wierzch położyłam folię aluminiową i wysypałam fasolkę w celu obciążenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Gotowe tarty zostawiłam do wystudzenia. 

Krem budyniowy:
  • 4 żółtka
  • 20-25 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego (clik)
  • 4 łyżki kokosu

Dodatkowo:
  • czereśnie
  • brzoskwinie
  • świeże listki mięty

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mleko musimy zagotować i dodać do masy jajecznej. Ja całość jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do rondelka w którym wcześniej gotowałam mleko. Jeszcze raz gotujemy wszystko na małym ogniu - cały czas mieszamy. Jak masa zaczęła gęstnieć dodałam kokos. Gotowa masa ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem trochę przestudziłam i jeszcze ciepły przekładałam na tarty. 
Tarty przyozdobiłam pokrojonymi brzoskwiniami, czereśniami i świeżą miętą :)


12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger