Letnie czekoladowe mini tarty z owocami na oleju rzepakowym
Hej :) Już jakiś czas temu zakupiłam w Lidlu silikonowe foremki do mini tart. Wczoraj miałam chwile wolnego, a moi Panowie chcieli coś słodkiego więc się nie zastanawiałam i zrobiłam tarty z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w kuchni również do wypieków. Jako nadzienie zrobiłam krem budyniowy - przepis kiedyś widziałam i zapisałam w kuchni+ troszkę go zmodyfikowałam, do którego dosypałam trochę kokosu. Całość przyozdobiłam brzoskwiniami, czereśniami i świeżymi listkami mięty :) Wyszło przepyszne :)
Składniki na tarty (u mnie 5 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- około 40 g cukru pudru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kakao, jajko, cukier puder, śmietanę i olej. Z wymienionych składników wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na 5 części. Każdą rozwałkowałam i wykładałam nim foremki.Po nakłuwałam widelcem. Na wierzch położyłam folię aluminiową i wysypałam fasolkę w celu obciążenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Gotowe tarty zostawiłam do wystudzenia.
Krem budyniowy:
- 4 żółtka
- 20-25 g mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru pudru
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego (clik)
- 4 łyżki kokosu
Dodatkowo:
- czereśnie
- brzoskwinie
- świeże listki mięty
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mleko musimy zagotować i dodać do masy jajecznej. Ja całość jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do rondelka w którym wcześniej gotowałam mleko. Jeszcze raz gotujemy wszystko na małym ogniu - cały czas mieszamy. Jak masa zaczęła gęstnieć dodałam kokos. Gotowa masa ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem trochę przestudziłam i jeszcze ciepły przekładałam na tarty.
Tarty przyozdobiłam pokrojonymi brzoskwiniami, czereśniami i świeżą miętą :)
Przepiękne i zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Zjadłabym wszystkie :))
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają. Nabrałam ochoty na taką babeczkę. Pyszny krem i ta dekoracja :))
OdpowiedzUsuńwyglądają przecudnie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńUrocze ,porywam czereśniową.
OdpowiedzUsuńpyszności chętnie zjadłabym takie owocowe babeczki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartaletki!:)
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBeti piękne , cudne, smakowite te Twoje babeczki. :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te mini tarty :)
OdpowiedzUsuńcudowne małe tarty zrobiłaś;
OdpowiedzUsuń