wtorek, 15 stycznia 2013

Domowy cukier waniliowy :)



Przykładem koleżanek z blogów, postanowiłam zrobić swój cukier waniliowy. Od firmy Kamis otrzymałam Wanilię, więc cukier gotowy :)) Przygotowanie cukru zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt  - głęboki smak i zapach. Jest idealny do ciast, deserów i kaw, a najważniejsze jest to, że jest naturalny. 

Składniki:
  • około 200 - 250 g cukru
  • 2 laski wanilii Kamis
  • słoiczek 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do cukru.

Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii. 




  

3 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam taki cukier,świetny pomysł.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. sama zabieram się do zrobienia tego cukru już tyle czasu...ech, lenistwo;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię od dłuższego czasu i kupnego już nie ruszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...