Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami
Moje dzieciątko bardzo chciało naleśniki. Jak ich chwilę nie ma to się dopomina. Ja nie miałam ochoty na takie na słodko, a jakiś czas temu na blogu Agusiowe gotowanie widziałam takie z mięsem mielonym. Zgoda na takie została wyrażona więc zostały zrobione takie. Bardzo smaczne i syte. Ja składniki na ciasto naleśnikowe zawsze daję na oko i nie podam Wam dokładnie, ale wyszło mi 7 grubszych naleśników.
Składniki naleśniki:
- ok. 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
- woda
- oregano
- bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
Z mąki, mleka i wody przygotowałam ciasto. Dodałam do niego sól, oregano i bazylię i usmażyłam naleśniki.
Składniki farsz:
- ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- kukurydza
- zioła prowansalskie
- sól
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- starty ser mozzarella
Cebulę pokroiłam w paseczki i podsmażyłam, dodałam do niej pokrojoną paprykę, cukinię i czosnek przepuszczony przez praskę. Jak warzywa troszkę się podsmażyły dodałam mięso mielone, posoliłam. Jak mięso nam się już podsmaży to dodajemy kukurydzę i doprawiamy ziołami i solą.
Farsz nakładamy na połowę naleśnika i zawijamy. Ja zawijałam tak jak na krokiety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startą mozzarellą . Ja naczynia nie nacierałam już żadnym tłuszczem, Zapiekamy w 180 stopniach jakieś 20 minut.
Och jejuś,jak mi miło:)Czy smakowały?
OdpowiedzUsuńPewnie - pyszności :))
UsuńJa preferuję naleśniki na słodko, ale te wyglądają smakowicie :) Skusiłabym się ;)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńW sam raz na obiad :) wszystko jest i mięsko i warzywa, co chcieć więcej :) Sprytnie to Beti wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Olinka - Smakowy Raj
Ciekawy farsz :) U mnie dziś również zapiekane naleśniki, choć z trochę innymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńSuper ,ja też na oko .
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, miła odmiana dla typowych naleśników :)
OdpowiedzUsuńi bez zapiekania pewnie byłyby boomba :D
OdpowiedzUsuńMmmm.. na słodko, na wytrawnie-wszystkie kooocham :)
Świetny pomysł na nową odsłonę naleśników. Bardzo lubię połączenie indyka z warzywami więc chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńna słono wolę chyba niż słodkie - pysznie nadziane :)
OdpowiedzUsuńPierwsze naleśniki w życiu zaliczam do udanych - dziękuję za super przepis ;) !
OdpowiedzUsuńPierwsze w życiu naleśniki zaliczam do udanych - Bardzo dziękuję za super przepis !
OdpowiedzUsuńO jak miło :)) Cieszę się, że się przydał :)
OdpowiedzUsuńJestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)
OdpowiedzUsuń