Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami



Moje dzieciątko bardzo chciało naleśniki. Jak ich chwilę nie ma to się dopomina. Ja nie miałam ochoty na takie na słodko, a jakiś czas temu na blogu Agusiowe gotowanie widziałam takie z mięsem mielonym. Zgoda na takie została wyrażona więc zostały zrobione takie. Bardzo smaczne i syte. Ja składniki na ciasto naleśnikowe zawsze daję na oko i nie podam Wam dokładnie, ale wyszło mi 7 grubszych naleśników.


Składniki naleśniki:
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • woda
  • oregano
  • bazylia
  • olej rzepakowy do smażenia

Z mąki, mleka i wody przygotowałam ciasto. Dodałam do niego sól, oregano i bazylię i usmażyłam naleśniki.

Składniki farsz:
  • ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kukurydza
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo: 
  • starty ser mozzarella

Cebulę pokroiłam w paseczki i podsmażyłam, dodałam do niej pokrojoną paprykę, cukinię i czosnek przepuszczony przez praskę. Jak warzywa troszkę się podsmażyły dodałam mięso mielone, posoliłam. Jak mięso nam się już podsmaży to dodajemy kukurydzę i doprawiamy ziołami i solą.
Farsz nakładamy na połowę naleśnika i zawijamy. Ja zawijałam tak jak na krokiety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startą mozzarellą . Ja naczynia nie nacierałam już żadnym tłuszczem, Zapiekamy w 180 stopniach jakieś 20 minut.

16 komentarzy:

  1. Och jejuś,jak mi miło:)Czy smakowały?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja preferuję naleśniki na słodko, ale te wyglądają smakowicie :) Skusiłabym się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na obiad :) wszystko jest i mięsko i warzywa, co chcieć więcej :) Sprytnie to Beti wymyśliłaś :)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy farsz :) U mnie dziś również zapiekane naleśniki, choć z trochę innymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja, miła odmiana dla typowych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i bez zapiekania pewnie byłyby boomba :D
    Mmmm.. na słodko, na wytrawnie-wszystkie kooocham :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na nową odsłonę naleśników. Bardzo lubię połączenie indyka z warzywami więc chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. na słono wolę chyba niż słodkie - pysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwsze naleśniki w życiu zaliczam do udanych - dziękuję za super przepis ;) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwsze w życiu naleśniki zaliczam do udanych - Bardzo dziękuję za super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  13. O jak miło :)) Cieszę się, że się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger