Złoty kurczak z dodatkami wg Jamie Olivera :)



Hej :)) Dzisiaj złoty kurczak wg Jamie Olivera ;) Przepis pochodzi z książki "15 minut w kuchni". Książkę dostałam os moich psiapsiułek na urodziny. Nam oczywiście w 15 minut nie udało się dania przygotować. Warto było, bo danie przepyszne :) Jutro napiszę trochę więcej na temat książki, a dziś podaję przepis na naprawdę pyszne danie :) Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników w domu :)

Składniki kurczak:
  • 4 piersi kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Składniki zapiekanka ziemniaczana:
  • około 800 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • oliwa
  • 1 drobiowa kostka bulionowa
  • zioła prowansalskie 
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 15 g sera cheddar

Składniki zielenina:
  • 1 duży por
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 200 gram mrożonego groszku i marchewki

Ziemniaki kroimy w malakserze lub na tarce w cieniutkie plasterki, przesypujemy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, przesypujemy na patelnię, dolewamy 2 łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podsmażam,y, dolewając ok. łyżki wody, jeśli cebula zacnie przywierać.

Na dużym arkuszu papieru pergaminowego, wysypujemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przykrywamy kurczaka papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z 1 łyżką oliwy, do momentu aż będzie gotowy, dodajemy do niego pokrojony w paseczki boczek i jeszcze podsmażamy.

Ziemniaki odcedzamy, przesypujemy do brytfanki, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, żeby się nam składniki połączyły, wygładzamy na wierzchu, zalewamy śmietaną i posypujemy drobno startym cheddarem. Zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut.

Pory kroimy w paseczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przykrywamy i regularnie mieszamy. Dodajemy groszek i marchewkę, dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy i wrzucamy do reszty. Dokładnie mieszamy, podduszamy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiotczeje. Na talerzu układamy stosik warzyw, na wierch nakładamy kurczaka i boczek. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną :)



13 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger