Złoty kurczak z dodatkami wg Jamie Olivera :)
Hej :)) Dzisiaj złoty kurczak wg Jamie Olivera ;) Przepis pochodzi z książki "15 minut w kuchni". Książkę dostałam os moich psiapsiułek na urodziny. Nam oczywiście w 15 minut nie udało się dania przygotować. Warto było, bo danie przepyszne :) Jutro napiszę trochę więcej na temat książki, a dziś podaję przepis na naprawdę pyszne danie :) Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników w domu :)
Składniki kurczak:
- 4 piersi kurczaka
- zioła prowansalskie
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 4 plasterki wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Składniki zapiekanka ziemniaczana:
- około 800 g ziemniaków
- 3 cebule
- oliwa
- 1 drobiowa kostka bulionowa
- zioła prowansalskie
- 100 ml śmietany 18 %
- 15 g sera cheddar
Składniki zielenina:
- 1 duży por
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 200 gram mrożonego groszku i marchewki
Ziemniaki kroimy w malakserze lub na tarce w cieniutkie plasterki, przesypujemy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, przesypujemy na patelnię, dolewamy 2 łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podsmażam,y, dolewając ok. łyżki wody, jeśli cebula zacnie przywierać.
Na dużym arkuszu papieru pergaminowego, wysypujemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przykrywamy kurczaka papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z 1 łyżką oliwy, do momentu aż będzie gotowy, dodajemy do niego pokrojony w paseczki boczek i jeszcze podsmażamy.
Ziemniaki odcedzamy, przesypujemy do brytfanki, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, żeby się nam składniki połączyły, wygładzamy na wierzchu, zalewamy śmietaną i posypujemy drobno startym cheddarem. Zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut.
Pory kroimy w paseczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przykrywamy i regularnie mieszamy. Dodajemy groszek i marchewkę, dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy i wrzucamy do reszty. Dokładnie mieszamy, podduszamy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiotczeje. Na talerzu układamy stosik warzyw, na wierch nakładamy kurczaka i boczek. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną :)
Całość wygląda przecudownie i ta zapiekanka, mmm... :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka super można wykorzystać do innego dania jak nic :)
UsuńO mamma mia!!!ale smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmacznie było to fakt :)
UsuńPrzepysznie wygląda ten kurczak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobię jak nic ,super podany.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńobiad pierwsza klasa!:) kusisz:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, skąd wziąć papier pergaminowy do gotowania?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda!
OdpowiedzUsuńJak dotąd prawie wszystko od Jamiego mi się sprawdziło, więc stawiam, że ten kurczak jest jeszcze pyszniejszy niż wygląda.
OdpowiedzUsuń