Schab pieczony w mleku
Witam :) Jak tam po weekendzie?? Pogoda wszystkim dopisała? Ja sobotę spędziłam w pracy, a wczoraj cały dzień odwiedziny :)) Mój dzisiejszy wis taki trochę zaległy, bo schabik był pieczony na Święta, ale wyszedł smaczny więc wpis jest :)) Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakował taki schabik pieczony w mleku i powiem, że mile jestem zaskoczona ;). Mięso nie jest takie suche, ładnie pachnie i fajnie smakuje.
Składniki:
- około 1,2 kg schabu
- 1 litr mleka 3,2 %
- oliwa
- sól
- pieprz
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Schab nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Przyprawy wcieramy. Podsmażamy na patelni z obu stron, tak żeby mięso się nam ładnie zarumieniło. Ja od razu mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalała, mlekiem ( ja piekłam w dużym naczyniu i mleka nalałam tak do połowy schabu). Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny. Ja od czasu do czasu podlewałam schab mlekiem w którym się piekł. Po upieczeniu przekładamy na deseczkę i zostawiamy do wystudzenia. Mięsko świetne do kanapek :)
Dobrze zrobiony schab nie ma sobie równych wędlin. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na schab. Bardzo lubie takie domowe szyneczki ;)
OdpowiedzUsuńPieczony domowy schab to jedna z moich ulubionych 'wędlin':) A ta Twoja propozycja naprawdę ciekawa...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńw mleku? Wow.. a ta skórka wygląda wprost jak z piekarnika! :D
OdpowiedzUsuńSchab wygląda naprawdę pięknie. :)
OdpowiedzUsuńto mięsko musi być bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńwyszedł Ci fantastycznie! nie przesadzam, widać jaki jest mięsisty, wilgotny, zazdroszczę.......;)
OdpowiedzUsuńMleko fajnie zmiękcza mięso. Kiedyś robiłam kotleciki z polędwicy albo schaby mocząc wcześniej je w mleku. Super! :)
OdpowiedzUsuńO kurcze w mleku jeszcze mięsa nie piekłam. Schabik wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten schab. Na mleku, które pozostało z pieczenia robię pyszny sos beszamelowy właśnie do schabu. Można wówczas podać schab pod beszamelem na obiad. A do chleba również, tak jak podajesz...pyszny :)
OdpowiedzUsuńA czy w mleku można zrobić karczek .?
OdpowiedzUsuń