Łosoś ze szpinakiem, serem błękitnym w cieście francuskim :)
Hejka wszystkim :)) Czy u Was też tak pada i trochę zimno??? U mnie w Rzeszowie wrrr, odprowadzałam mojego młodego do przedszkola i oboje normalnie zmarzliśmy, a jego nawet dosyć grubo ubrałam i myślałam, że za grubo, a tu mu zimno normalnie było.Trzeba pozytywy wyciągnąć z pogody, bo przynajmniej grzybów będzie dużo, jeśli ktoś lubi, sama myślę jak tu skombinować trochę czasu i odwiedzić las w celu znalezienia choćby kilku, bo jakoś jak już tam wejdę, to żadnego nie widzę he he :)) Ostatnio to tylko jakieś robale ciągle mi się w oczy rzucały i zaskrońca to dostrzegłam wrrrr. Dobra teraz o daniu, ostatnio kupiłam z ciekawości ser blue, do pizzy i powiem Wam, że bardzo mi posmakował i będzie częstszym gościem w mojej kuchni. Dodałam go też właśnie do łososia, szpinaku i kukurydzy i do tego ciasto francuskie i był pyszny obiadek. Mieliśmy problem tylko, które wino wybrać czy do ryby, czy do sera he he, ale oba są rewelacyjne, więc wybraliśmy Celebro semi dry white Spain ;)))
Składniki:
- ciasto francuskie
- szpinak (u mnie świeży)
- 2 ząbki czosnku
- ser błękitny Lazur
- kukurydza
- oliwa z oliwek
- około 400 g filetu z łososia
- sól
- pieprz
Szpinak umyć, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Ciasto rozwinąć, ja je zawsze nacinam z obu stron, żeby potem ładnie mi się na wierzchu pozawijało. Na ciasto dajemy podsmażony szpinak, na niego pokrojonego w kawałki łososia, na to kukurydzę i pokrojony w drobną kostkę ser błękitny. Zawijamy pocięte paseczki na przemian. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Przecudownie wygląda! Uwielbiam takie połączenie pysznego nadzienia i ciacha francuskiego. :) Jeśli masz ochotę zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńlosos i szpinak ... to polaczenie jest tak dleikatne i kremowe ze naprawdę nic więcej mi nie jest potrzebne do szczęścia ;)
OdpowiedzUsuńProszę mi tu nie serwować takich pyszności:)))hahaha
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie:) Pyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym na obiad bo takie pyszności przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńmniem...pyszna klasyka..polecam tez niebieski lazur ze śmietaną i brokułem;)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj pogoda ładniejsza, nawet słonko wyjrzało :) A danie wspaniałe - uwielbiam łososia w każdej postaci, Twoja jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńOjej, co za kombinacja! Wyobrażam sobie, że to smakuje cudownie :) Uwielbiam ser pleśniowy
OdpowiedzUsuńWow ;)) wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńu mnie rano było okropnie, a potem nawet słońce zobaczyłam:)
OdpowiedzUsuńa zimno się i tego nie lubię, bo koc staje się moim przyjacielem:) grzybów nie lubię zbierać, ale za to wymyślać potrawy z nimi już tak:)
a rybka jest w pysznym wydaniu - otulona tym, co lubię:)
mmmm, ale pyszności! wspaniałe połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuń