Ciasto pijana śliwka :)



Witajcie :)) Dzisiaj ma dla Was przepis na ciekawe ciasto ze śliwkami moczonymi w alkoholu. Wersja miała być troszkę inna, ale czasem biszkopt lubi spłatać figla i nie urosnąć tak ja trzeba he he i mi nie urósł. Musiałam coś wymyślić, więc została ubita śmietana kremówka i do niej starta gorzka czekolada, żeby nie było za bardzo słodko i wyszło tak jak widać :)) Trzeba tylko pamiętać, żeby śliwki namoczyć w alkoholu dzień wcześniej :) To miłego dzionka :))

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki kakao

Masa budyniowa:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

dodatkowo:
  • 40 dag suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki wódki
  • woda do zagotowania śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • czekolada do posypania wierzchu ciasta

Wodę z cukrem zagotować w garnku. Do gotującego się syropu dodać śliwki i gotować na małym ogniu około 6-8 minut. Trzeba uważać, żeby śliwki nam się nie rozgotowały - powinny być miękkie. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy (płyn należy zostawić do nasączenia biszkoptu), przekładamy do pojemnika, który ma szczelne zamknięcie i zalewamy wódką. Pozostawiamy na 12 godzin.

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ciasta, delikatnie miksując. Dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, dodać obie mąki, żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Pozostawić do ostudzenia. Jak budyń będzie ostygnie ubijamy go z kostką masła na puszystą masę. 

Masa  śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, startą czekoladę i na końcu żelatynę. Miksujemy, żeby wszystkie składniki ładnie nam się połączyły. 

Płynem, który pozostał nam z gotowania śliwek ponczujemy biszkopt. Następnie nakładamy masę budyniową, na nią układamy śliwki. Na śliwki nakładamy masę śmietanową i górę posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.




11 komentarzy:

  1. Jak na pijaną śliwkę trzyma się prosto :)
    Bardzo łanie wygląda. Ciekawy przepis. A może i ja zrobię na weekend? Chyba, raczej...tak

    OdpowiedzUsuń
  2. nic się nie przejmuj, ile razy mnie coś nie wyszło, a tu na przykład goście już w drodze, masakra...mój ostatni sernik..............bez komentarza, akurat nie wyszedł jak musiał;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za serniki to się w ogóle jakoś boję zabierać, a jak trzeba to fakt, przeważnie na odwrót i nie wychodzą ;)

      Usuń
  3. To ciasto robie już od roku i jakoś nie moge się zabrać za nie:) super wygląda, a z biszkoptami to tak jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciasto - z nutką alkoholu i od razu humor lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam też przepis na to ciasto tylko jako okazji nie ma żeby je zrobić, prezentuje się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i kremowe, takie lubię :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci wyszło, mimo, że Ci "nie wyszło" :) Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger