Ciasto pijana śliwka :)
Witajcie :)) Dzisiaj ma dla Was przepis na ciekawe ciasto ze śliwkami moczonymi w alkoholu. Wersja miała być troszkę inna, ale czasem biszkopt lubi spłatać figla i nie urosnąć tak ja trzeba he he i mi nie urósł. Musiałam coś wymyślić, więc została ubita śmietana kremówka i do niej starta gorzka czekolada, żeby nie było za bardzo słodko i wyszło tak jak widać :)) Trzeba tylko pamiętać, żeby śliwki namoczyć w alkoholu dzień wcześniej :) To miłego dzionka :))
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki kakao
Masa budyniowa:
- 2,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag masła
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
- 40 dag suszonych śliwek
- 1/2 szklanki wódki
- woda do zagotowania śliwek
- 2 łyżki cukru
- czekolada do posypania wierzchu ciasta
Wodę z cukrem zagotować w garnku. Do gotującego się syropu dodać śliwki i gotować na małym ogniu około 6-8 minut. Trzeba uważać, żeby śliwki nam się nie rozgotowały - powinny być miękkie. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy (płyn należy zostawić do nasączenia biszkoptu), przekładamy do pojemnika, który ma szczelne zamknięcie i zalewamy wódką. Pozostawiamy na 12 godzin.
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ciasta, delikatnie miksując. Dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, dodać obie mąki, żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Pozostawić do ostudzenia. Jak budyń będzie ostygnie ubijamy go z kostką masła na puszystą masę.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, startą czekoladę i na końcu żelatynę. Miksujemy, żeby wszystkie składniki ładnie nam się połączyły.
Płynem, który pozostał nam z gotowania śliwek ponczujemy biszkopt. Następnie nakładamy masę budyniową, na nią układamy śliwki. Na śliwki nakładamy masę śmietanową i górę posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jak na pijaną śliwkę trzyma się prosto :)
OdpowiedzUsuńBardzo łanie wygląda. Ciekawy przepis. A może i ja zrobię na weekend? Chyba, raczej...tak
Polecam, bo naprawdę ciekawie smakuje :)
Usuńnic się nie przejmuj, ile razy mnie coś nie wyszło, a tu na przykład goście już w drodze, masakra...mój ostatni sernik..............bez komentarza, akurat nie wyszedł jak musiał;D
OdpowiedzUsuńja za serniki to się w ogóle jakoś boję zabierać, a jak trzeba to fakt, przeważnie na odwrót i nie wychodzą ;)
UsuńTo ciasto robie już od roku i jakoś nie moge się zabrać za nie:) super wygląda, a z biszkoptami to tak jest:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto - z nutką alkoholu i od razu humor lepszy :)
OdpowiedzUsuńmam też przepis na to ciasto tylko jako okazji nie ma żeby je zrobić, prezentuje się pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne i kremowe, takie lubię :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło, mimo, że Ci "nie wyszło" :) Super ciasto!
OdpowiedzUsuń