Kasza jęczmienna z tuńczykiem i warzywami
Hej, jak tam u Was słoneczko świeci ?? W Rzeszowie bardzo słonecznie i przyjemnie tylko ten wiatr troszkę za duży. U mnie dziś danie z kaszą jęczmienną w roli głównej. Do niej dodałam, podsmażonego bakłażana, paprykę, kukurydzę, troszkę czosnku i przyprawy, no i zapomniałabym o tuńczyku. Postanowiłam sobie, że częściej będę robiła dania z udziałem kasz, bo raz są zdrowe, a dwa można z nich różne pyszności wyczarować :))
Składniki:
- 2 torebki kaszy jęczmiennej mazurskiej Halina
- bakłażan
- mała papryka
- kukurydza z puszki
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- natka pietruszki
- estragon
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażana umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja papryka i bakłażan będą już miękkie, dodajemy kukurydzę, odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i kaszę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy i gotowe :)
Wygląda bardzo smakowicie!!:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
apetyczny widok :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę z dodatkami,czy to warzywa,czy mięsko/ryby:)
OdpowiedzUsuńMmmm! Wygląda pysznie. Uwielbiam kaszę :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) nawet do pracy można by zabrać ze sobą takie danie:)
OdpowiedzUsuńo tak, kasze zdrowe są, u mnie też bywają częściej...ale za wrzątek podziękuję, jednak ;D
OdpowiedzUsuń;*
Ale smakowity pomysł! :D
OdpowiedzUsuńKusisz mnie tą kaszą:D
OdpowiedzUsuńLubię takie obiady, ale kasza rzadko u mnie gości. Choć wiem, że powinnam jadać ją częściej.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Akurat mam kaszę jęczmienną https://melvit.pl/kasza-jeczmienna-wiejska-papier-1-kg/ i szukałam ciekawego sposobu na jej przyrządzenie. Co prawda nie przepadam za bakłażanem, więc może wymienię go na coś innego :)
OdpowiedzUsuń