Ciasto z masłem orzechowym i bananem :)



Witajcie :)) Dziś szybciutko, bo pędzę do pracy :) Na razie ziąb :( W Rzeszowie tylko 2 stopnie na plusie, aż mi się wychodzić nie chce :(( No cóż trzeba, nie ma wyjścia ;)) U mnie dziś ciacho, które sama wymyśliłam. Miało być połączenie smaków, które akurat przyszły nam do głowy he i wyszło bardzo pyszne ciasto. Delikatne z bananami i druga warstwa z śmietaną i masłem orzechowym :) Blaszka 29x36 Polecam i życzę miłego dnia :))

Składniki biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka sól i olej wymieszać, dodać do białek i wymieszać, następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ze sobą, na końcu kakao i łyżkę wody. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

Masa bananowa:
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 1,5 kg bananów
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 opakowania ciastek petitki

Galaretki rozpuścić w 500 ml wody (obie razem) i ostudzić. Banany obrać, zgnieść widelcem lub zbindować na gładką masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać banany i tężejące galaretki. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na masę bananową wykładamy ciastka petitki.

Masa z masłem orzechowym:
  • 500 ml śmietany 30%
  • masło orzechowe
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masło orzechowe (ilość wedle uznania) i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na petitki i przykryć drugim ciastem. Na wierch polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną. Wstawić na około 2 godziny do lodówki.



17 komentarzy:

  1. to ciasto wygląda .... IDEALNIE! Po prostu. idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie ! i polaczenie smakow genialne

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne równiutkie warstwy Ci wyszły :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Troszeczkę z wyglądu przypomina Snickersa. Nie jestem jakąś mega fanką połączenia masła z bananem, ale Twoja kosteczka wygląda tak kusząco i estetycznie, że mam ochotę ją troszkę popsuć małym kąskiem:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne robisz te przekładańce:) Aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku - obłędne ciasto, tak dostojnie wygląda, a jednocześnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wysokie, słodkie i taaakie równe warstwy! :) brzmi dooobrze, jak wzięłaś sobie kawałek do pracy to na pewno był udany dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogłoby być inaczej?Kolejne wyśmienite ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję inwencji twórczej:) Bardzo smacznej oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szalejesz z różnymi kremami;-) pyszne połączenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł ciekawy. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie to ciasto wygląda, mmmmniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślicznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam :) Ma specyficzny smak, wiadomo- masło orzechowe, i nie musi wszystkim smakować, ale dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto pyszne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger