Kotleciki z kaszy jaglanej
Hej :)) O właściwościach kaszy jaglanej na pewno wszyscy słyszeli :) Jest nazywana bomba witaminową, bo zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica i żyto. Pod względem wartości odżywczych znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć, ma sporo krzemu poprawiającego wygląd skóry, włosów, zębów czy paznokci. W kaszy jaglanej znajduje się również lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera antyoksydanty, jak żadna inna usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Poza tym jest bardzo smaczna, można ją jeść na słodko i słono. Ja sobie obiecałam, że będę ja robiła o wiele częściej niż dotychczas, bo warto :))
Inspiracja: (tutaj)
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól
- przyprawy (wedle uznania)
- około 2 łyżki maki pełnoziarnistej
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulkę porkoić na drobno i i podsmażyć na oleju, dodać marchewkę startą na tarce i podsmażyć razem z cebulą. Do miski przesypać ugotowana kaszę, dodać podsmażoną cebulę i marchewkę, jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki, które lekko obtaczamy w mące pełnoziarnistej. Smażymy do momentu aż ładnie na się zarumienią. Podajemy z ulubioną surówką.
b.apetycznie wyglądają Twoje kotleciki, b.lubię kaszę jaglaną
OdpowiedzUsuńMuszę się zmobilizować i zrobić takie kotleciki, tylko z nimi tyle gberania się jest:p a kasza zdrowa czy też mniej zdrowa - jest po prostu smaczna!:)
OdpowiedzUsuńjaglanka faktycznie robi furrrrorę ostatnimi czasy, dobrze, niech się te nasze nawyki trochę zmieniają...;)
OdpowiedzUsuńtez staram się często gotowac cos z kasza a ze uwielbiam kasze pod kazda postacia to i to danie mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Koniecznie muszę zrobić. Lubię kaszę jaglaną, daję dzieciom a w tej postaci powinna im smakować bardziej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo rzadko przyrządzam kaszę jaglaną, chyba czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńJa właśnie zabrałam się już za tą zmianę ;)
UsuńWspanialy przepis ,wlasnie dzisiaj mialam na obiadzie kolezanke JAROSZKE i zrobilam te kotleciki .Byla zachwycona ona i ja .Polecam i sie podpisuje pod tym przepisem .Nie tylko mieso jest smaczne !!! naprawde warto .Yola
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńCzytasz w moich myślach...w czwartek odwiedza mnie mama, która uwielbia kaszę jaglaną i właśnie myślałam co ciekawego mogę zrobić;) no i mam;)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis;) z kasza jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńkaszę najczęściej jem na słodko, ale muszę spróbować kombinować z nią na wytrawnie, jak ty! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam dzisiaj na obiad. Mężowi bardzo posmakowały :) . Będę częściej do Ciebie zaglądać i również zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńWitam, a czy w piekarniku można je zapiekać ? Moja córka nie może smażonego.
OdpowiedzUsuńSzczerze nie mam pojęcia, ale proszę spróbować. Można dodać jeszcze jedno jajko, żeby się nie rozpadały.
UsuńWłaśnie skończyłam robić, są przepyszne;) Dziękuję
OdpowiedzUsuńEla http://www.e-mari.pl/
Cieszę się bardzo :)
UsuńPozdrawiam serdecznie Ciebie i córeczkę :)