Pierożki ze szpinakiem, fetą i kurczakiem
Chodziły te pierogi już za mną od zeszłych wakacji :) Robiła je moja przyjaciółka, ale ja jakoś nie mogłam się zebrać. W końcu znalazłam trochę czasu, mąż miał wolne więc mógł pomóc i zrobiliśmy. Trochę nam one czasu zajęły, bo mąż stwierdził, że coś mało tego farszu wyszło, więc dorobiłam i okazało się, że mało wcale nie było i trzeba było dorabiać ciasto he he i tak robienie pierogów zajęło nam prawie pół dnia, ale warto było bo są naprawdę pyszne :)
Składniki na ciasto:
- mąka
- sól
- woda jajko
- oliwa z oliwek
Z podanych składników wyrobić ciasto. Nie podaję ilości, bo każdy zrobi według siebie, tyle ile będzie chciał :))
Składniki na farsz:
- szpinak mrożony brykiet ( ja dałam 6 sztuk)
- 3 podudzia z kurczaka
- opakowanie sera feta z ziołami apetita
- 3 ząbki czosnku
- całe jajko
- starta gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- masełko do podsmażenia
- olej do wody
- woda do gotowania pierogów
Podudzia ugotować, ostudzić i obrać mięso. Pokroić na drobne kawałki. Szpinak podsmażamy na masełku, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojony ser feta, mieszamy. Jak ser trochę się nam rozpuści, dodajmy pokrojonego kurczaka, gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia. Jak już przestygnie dodajemy całe surowe jajko i mieszamy. Robimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
pyszne pierożki:) ostatnio mam fazę na szpinak:)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi, a szpinak tym bardziej;)
OdpowiedzUsuńszoda, że nie mam dziś czasu, bo z chęcią bym takie zjadła!
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem wprost uwielbiam! A kurczak do tego pewnie też super pasuje:)
OdpowiedzUsuńPierogów z kurczakiem to ja nawet w planach nie łączyłam! Taki 'zmielony' szpinak z dodatkiem fety i kurczaka <3 w pierogu... podchodzę do niego jak pies do jeża, ciekawe, kiedy zaryzykuję:p
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, takich nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńuwieeeelbiam! :)
OdpowiedzUsuńA u mnie też szpinak-się zgrałyśmy :)
Porywam na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten farsz! Aż zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńidealne pierożki, pysznie zapowiadający się farsz :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcia! ; )
OdpowiedzUsuńPierogi kocham, zwłaszcza z szpinakiem lub ruskie, więc dla mnie - cudo!
Pozdrawiam
Pyszne połączenie smaków, to musi być smaczne ! Och nabrałam ochoty na Twoje pierożki :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi :D Ale o takim połączeniu pierwsze słyszę. Zawsze jadłam tylko ze szpinakiem i serem, ale żeby dodać mięso to nie pomyślałam. Super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierozki ;) tylko nie lubie ich robic ;) widzę ze pani z rzeszowa. Ją także ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuń