Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą :)
Taki mój mały wymysł ;) Miałam na święta ochotę na placka z orzechami i kakao. Nie chciało mi się robić 2 placków więc połączyłam je, dałam masę, do zrobienia której zainspirowała mnie Ania, skład trochę zmodyfikowałam, dodałam jeszcze stratą gorzką czekoladę, żeby nie było to wszystko przesłodzone.. Masa idealna do tortów i ciast. Blaszka 33x35 Polecam :)
Składniki biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, na końcu dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.
Składniki biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 15 dag zmielonych orzechów
- 5 łyżek cukru kryształu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić dodając po1 łyżce cukru. Dodać żółtka i lekko wymieszać, następnie dodajemy zmielone orzechy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - ciągle ubijamy na małych obrotach. Wylewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Składniki masa:
- 500g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 %
- 200g nutelli
- 1/2 gorzkiej startej czekolady
- śmietan fiks
- kakao
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fiks. W osobnym naczyniu serek mascarpone zmiksować z nutellą i czekoladą. Dodać ubitą śmietanę i dokładanie wymieszać.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa - posypać kakao - ciasto orzechowe - masa - posypać kakao - ciasto ciemne - polewa
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i tak pewnie smakuje:D
OdpowiedzUsuńjak dobrze, że robisz takie smakołyki, mam od kogo czerpać garściami;)
OdpowiedzUsuńCzerp kochana, czerp :))
UsuńTej masy w cieście w ogóle nie widać, jak kameleon! :))
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho :) wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńciasto rewelacja,a już z nutellą pełny odlot,mam do ciebie pytanko ,ile trzeba dodac żelatyny do masy zamiast śmietanfiksu?,pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź .Małgosia z Lublina.
OdpowiedzUsuńMyślę, że łyżeczka wystarczy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie .Biszkopt kawowy a w przepisie nie ma kawy
OdpowiedzUsuńBiszkopt kakaowy, a nie kawowy :-)
UsuńBardzo proszę o informację - ile kakao należy dodać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTo zależy jak ciemny biszkopt chcemy. Ja dodaję 2 kopiate łyżki, do masy może być jedna.
Usuń