Żurek na zakawasie z olejem lnianym :)
Dziś propozycja żurku z olejem lnianym i przyprawą Kamis do żurku i barszczu białego :). Do samodzielnego zrobienia zakwasu zainspirowała mnie Agabi swoim zakwasem :) Teraz troszkę o tym skąd dodatek oleju lnianego. Żurek właśnie z tym olejem je się zawsze na każde święta i nie tylko u mojego męża w rodzinie. Ziemniaki podaje się utłuczone na osobnym talerzyku i polewa się właśnie olejem i dodatkowo daje się go trochę do żurku. Posmakował mi on bardzo, no i jest bardzo zdrowy.
Olej lniany to produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.Produktami z nasion lnu jest nie tylko olej lniany, ale także siemię lniane, zawierające tłuszcze oraz wiele witamin (A, D, K). Siemię lniane jest dzisiaj również coraz powszechniej wykorzystywanym środkiem, przeciwdziałającym rozwojowi wielu groźnych schorzeń. Już w czasach starożytnych doceniono lecznicze oraz odżywcze właściwości oleju lnianego. Pomagał on starożytnym Grekom i Rzymianom dbać nie tylko o zdrowie, ale i o urodę. Kobiety zachwycały się jego dobroczynnym wpływem na włosy oraz skórę, mężczyźni natomiast doceniali jego wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny.
Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów
omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% jego składu to kwasy omega-3.
Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:
- kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml
- kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml
- kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 ml
oraz nasycone kwasy tłuszczowe - około 100 ml
Dużo by o nim pisać, ale na dokładny opis potrzebuję osobnego posta :))
Składniki zakwas na żurek:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka gorącej wody
- 500 ml wody ciepłej
- 1 większy ząbek czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- piętka chleba żytniego lub razowego
Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze
szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika - najlepiej do
glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok
750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy,
pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać
Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie
mieszać.
Składniki na żurek:
- około 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis ( zawiera: sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek, liście selera)
- 3 kiełbaski białe ( u mnie parzona)
- śmietana do zabielenia
Dodatkowo:
- olej lniany
- 5 ziemniaków ugotowanych i uduszonych
- 3 jajka
Pierwszy raz słyszę o żurku z olejem:)
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też nie słyszałam, ale tak mi posmakowało, że jem już 8 rok i nie zamierzam przestać :)) Polecam też ser biały z jego dodatkiem :)
UsuńMniam żurek pycha :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńżurek ubóstwiam (u mnie mama robi zakwas), ale lnianego oleju nie za bardzo.. dlatego mieszam go do sałatek-najmniej czuć, a wartości są;D
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę, ale chyba też o to w tym chodzi, każdy robi inaczej, drobiazg a robi różnicę;)
OdpowiedzUsuń...nooo i My faktycznie chyba czytamy sobie w myślach;D
Olej lniany w żurku to dla mnie zagdaka, nigdy nie spotkałam się z takim zestawieniem...ale mnie zaintrygowałaś i już mnie "nosi"...muszę wypróbować takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie jest super :) Chyba że komuś przeszkadza posmak oleju.
Usuńczekam na wielkanocny żurek :) wolę teraz nie robić, żeby mi nie zbrzydł do świąt :D
OdpowiedzUsuń