Roladki z indyka z sosem porowym :)



Od dłuższego czasu z moim synem oglądamy australijskiego Masterchef Junior. Powiem szczerze, że niezłe są te dzieciaki i naprawdę można się wiele od nich nauczyć :) W jednym z odcinków jurorzy uczyli przygotowywać małych kucharzy swoje ulubione potrawy. Mnie zaciekawił sos z porów. Oj powiem Wam, że jest rewelacyjny :) Postanowiłam zrobić go do roladek z indyka. Trochę go zmodyfikowałam. Polecam :)

Składniki na 3 porcje:
  • około 500 g filetu z indyka 
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki 
  • pieprz
  • sól
  • masło do podsmażenia pora
  • oliwa

Filet dzielmy na kotlety, trosze rozbijamy, posypujemy od środka suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem i zwijamy w roladki. Wbijamy wykałaczki, aby wszystko nam ładnie trzymały, wierzch posypujemy pieprzem i solą. Wkładamy do naczynia, dajemy troszkę oliwy i zapiekamy około 30 - 40 minut w 180 stopniach. 

Pora kroimy w paseczki i podsmażamy na masełku do momentu, aż zmięknie. W ,międzyczasie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie mieszamy. Jak por będzie już miękki, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy mąkę ( w celu zagęszczenia sosu, ja dałam 2 łyżki, ale ilość w zależności od tego jaki ma być gęsty sos), doprawiamy. U mnie to wszystko z frytkami. :)


8 komentarzy:

  1. roladki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos porowy brzmi naprawdę smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygował mnie sos powiem szczerze;) do zrobienia!
    btw programu, oglądałam kiedyś fragment i powiem Ci...przerażające i niewiarygodne, z psychologicznego punktu widzenia, choć socjolog ze mnie;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no co racja to racja, ale powiem Ci że mój syn jak tylko go zobaczy to jest zafascynowany tym programem, a ma dopiero 4 lata. Potem leci za mną do kuchni i chce wszystko robić :)

      Usuń
  4. sos z porów? Brzmi genialnie, uwielbiam por;) Będe musiała spróbować;D

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś robiłam sosik porowo-pieczarkowy, a roladki w Twoim sosiku musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, o, o! Obiad jak dla mnie, indyk <3

    Oglądałam parę odcinków tego MasterChefa i... wow, takie małe to to, a jak sobie radzą! Zazdrość chwyta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger