Jabłecznik - prosty, szybki i tani :)



Kolejny przepis na bardzo prosty, szybki i tani jabłecznik :) Moja mama robi go od bardzo, bardzo dawna. Smakuje wszystkim, jest z ciasta półkruchego i zawiera sporą warstwę jabłek :))). Moje ciasto jest zrobione z dwóch placków, ale można ciasto podzielić na trzy części i wtedy dwie warstwy jabłek. Ciasto wtedy wygląda bardziej efektownie :) Przepis pochodzi ze starej książki " Ciasta słodkie i wytrawne" Mam nadzieję, że lubicie jabłeczniki :))

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 g margaryny ( w temp. pokojowej)
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • cynamon

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następne resztę wymieszanych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim formę ( wyścieloną papierem do pieczenia). Na ciasto dajemy wcześniej obrane, starte na tarce i dobrze odciśnięte jabłka i posypujemy je cynamonem. Na jabłka wykładamy drugie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Wierzch po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :)


26 komentarzy:

  1. też taki robię:) bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chce kawałek! Chcę! Dasz może?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super życze wszystkim smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne życze smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie na jaką blachę najlepiej mniejszą czy większą ?

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za przepis, będę piekła.

    OdpowiedzUsuń
  8. kusząca propozycja dla mych oczu i podniebienia dzięks za przepisik pozdro XD

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis na jabłecznik:):)pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. dzieki za szybki i dobry przepisz wlasnie bede go robic pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wam tez tak się kleilo ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie piee zobaczymy co wyjdzie hehehehheh

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smakowiowy, upiekłam i ładnie się udał :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały smakowity- cudowny jabłecznik.Zawsze wychodzi idealny.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. jablecznik wychodzi wspaniale, jest przepyszny i latwy do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. za chwile bede robic :P ciekawe czy mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. czy mogę utrzec mikserem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger