Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi
Bardzo proste, szybkie danie i niezwykle smaczne :) O tym, że lubimy szpinak na pewno już kilka razy pisałam. Do naleśnikowego farszu najlepiej używać świeżego szpinaku, można oczywiście zastąpić go mrożonym, ale do naleśników ja wolę taki. Ja do szpinaku dodałam, fetę, czosnek i orzechy włoskie.
Składniki na około 8 naleśników:
- około 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- około 2 szklanki mąki
- około 1/2 szklanki wody
- sol
- pieprz
Farsz:
- pół kostki sera feta
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie świeżego szpinaku (ok. 200 gram) chyba, że woli ktoś więcej :)
- garść orzechów włoskich
- masło lub oliwa do smażenia
Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Szpinak umyć, pokroić i podsmażać na masełku, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, na samym końcu pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone orzechy. Gotowym farszem przekładamy naleśniki, ja je jeszcze z 10 minut przed podaniem podpiekłam w piekarniku.
heheheh, ale się zgrałyśmy...prawie, ja też dziś chciałam to zrobić;p Telepatia. W końcu zdecydowałam, że będzie coś innego, ale też ze szpinakiem;D
OdpowiedzUsuń