Konkurs Kamis - przypomnienie :)
Przypominam o konkursie Kamis :)) Trw2a on jeszcze dokładnie tydzień. Zapraszam do zabawy :)
Dzięki uprzejmości firmy Kamis zapraszam do konkursu, w którym do wygrania jest blender oraz przyprawy.
Nagrody:
Nagrodą w konkursie jest zestaw przypraw KAMIS Kulinarne Inspiracje oraz praktyczny blender marki Zelmer.
Zasady konkursu:
- Proszę o przesłanie przepisu z wykorzystaniem
przypraw dostępnych w gotowych zestawach Kamisa Kulinarne Inspiracje.
Informacje o produktach znajdziecie tutaj:
http://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/ Kulinarne-Inspiracje.aspx - Odpowiedź zamieść w komentarzu pod konkursowym wpisem.
- Pod podanym przepisem podaj swój adres e-mail, na który wyślemy informację o wygranej.
- Sponsorem nagrody jest firma Kamis.
- Konkurs trwa od 23 listopada do 8 grudnia 2012r
Zapraszam do zabawy :))
Z wykorzystaniem dostępnych w zestawach przygotowałabym szałwiową pierś z kaczki z dodatkiem gruszkowego musu. dorota.foremska@gmail.com
OdpowiedzUsuńProponuję: Ziemniaki z suszonymi śliwkami z patelni- które są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs (np. schabu). Do dania wykorzystujemy suszone śliwki, rozmaryn i tymianek :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje-Kurczak.aspx
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 garście suszonych śliwek
1 duża cebula
1 kubek bulionu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
2 łyżki masła
nać koperku do posypania na koniec
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie ok. 30 min. Odsączyć. Obrane ziemniaki pokroić w plastry (czas gotowania będzie zależał od ich grubości). Cebulę pokroić w piórka.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, posiekany czosnek i ziemniaki. Podsmażyć razem, aż ziemniaki się zrumienią. Dodać śliwki. Wszystko oprószyć przyprawami. Zalać gorącym bulionem. Przykryć patelnię i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min.)
Przed podaniem posypać koperkiem.
zawsze.oliwek@gazeta.pl
Ja zaproponuję mój środowy obiad :)
OdpowiedzUsuńPierogi z mozzarellą, rozmarynem i suszonymi pomidorami z pesto pietruszkowym. Pyszne ciasto, fenomenalne nadzienie, pietruszkowo-rozmarynowe pesto......
Składniki na 40 pierożków
Ciasto
3 szklanki mąki typ 500
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
farsz:
100 g mozzarelli potartej
100 g żółtego sera potartego
kilka igiełek rozmarynu
kilka suszonych pomidorów w oliwie
pesto pietruszkowe:
garść świeżej natki pietruszki
kilka łyżek oliwy z oliwek
3 igiełki rozmarynu
szczypta oregano
Mąkę mieszamy z solą i stopniowo wlewamy wrzącą wodę, zagniatamy drewnianą łyżką.
Dodajemy olej i zagniatamy na elastyczne ciasto.
Mozzarellę i żółty trzemy na tarce i mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodajemy drobno pokrojony rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dodałam też 2 łyżki z oliwy z oliwek z suszonych pomidorów
Ciasto wałkujemy na blacie na grubość 2-3 mm, wykrawamy szklanką kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy pierożki, dociskamy brzegi widelcem.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie 5 minut na malutkim ogniu.
Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy pesto pietruszkowym.
Pesto pietruszkowe
Pietruszkę drobno kroimy i mieszamy z oliwą z oliwek, drobno pokrojonym rozmarynem i szczyptą oregano. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek z moich suszonych pomidorów.
Zdjęcia i opis na moim blogu http://kasia-gotuje.pl/przepis/171.Genialne%2Bpierogi%2B%2521
kasia.gotuje.pl@gmail.com