Zapiekanka z kaszą jęczmienną Halina
Kolejny produkt do testowania marki Halina, a mianowicie kasza jęczmienna. Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.Jest źródłem białka roślinnego, witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, miedź, potas i fosfor). Ja do kaszy dodałam mięso mielone, marchewkę, paprykę i kukurydzę. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)
Składniki dla 3 osób:
- 2 woreczki kaszy jaglanej Halina
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie od szynki)
- 2 większe marchewki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka zielona
- przyprawy
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną marchewkę ( ja na spód naczynia zawsze daje troszkę oliwy z oliwek), następnie mięso mielone, kaszę jaglaną, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Całość przyprawić. Zapiekać w 180 stopniach około 30-35 minut.
Opinia: Kasza jaglana po ugotowaniu ma fajne duże ziarna, nie skleja się. W gotowaniu rzeczywiście zwiększa swoją objętość :)) dlatego trzeba uważać ile się daje. Zapiekanka z kaszą wyszła bardzo smaczna. Taką kasze ja osobiście bardzo lubię dodawać do zup, można ją stosować do różnych dań. Kasza jest też bogata w składniki mineralne ( żelazo, fosfor, miedź, potas), witaminy z grupy B.
Ocena: 5/5
bardzo lubię kaszę, bardzo wdzięczna i do tego smaczna;)
OdpowiedzUsuń