Kruche ciasteczka z michałkami i czekoladą mleczną
Ciasteczka z przepisu Nigelli u mnie w podwójnej porcji z michałkami i kawałkami czekolady mlecznej. Ciasteczka pyszne, kruche i najlepiej smakują następnego dnia :)
Składniki:
- 300 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 150 g miałkiego cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- około 600 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- czekoladki michałki
- czekolada mleczna
- papier do pieczenia
Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby trochę przestygło. Do miski wsypać cukier trzcinowy oraz zwykły i wszystko zalać przestudzonym masłem. Dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, oraz zimnej jajka i żółtka, po czym mieszać do momentu uzyskania lekkiej kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i wymieszać żeby składniki się połączyły. Dodać pokrojone michałki i czekoladę mleczną. Wymieszać. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ja masę nabierałam małą łyżeczką, robiłam kulkę i na blaszce formowałam ciasteczka. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Mają się lekko zarumienić na bokach. Po przygotowaniu pierwszej porcji ciasteczek do pieczenia pozostałą masę najlepiej włożyć do lodówki i wyjmować ją gdy będziemy przygotowywać kolejne porcje. Będą się nam ciasteczka lepiej robiły :)
Fajne ciasteczka i z ulubionymi michałkami. Muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuń