Krokiety z kapustą i marchewką
Jedno z moich ulubionych dań :) w tym wydaniu z kapusta i marchewką. Wyszły delikatne i bardzo smaczne. Lubię je robić jak muszę zrobić coś na kilka dni, a wszyscy je lubią :)
Składniki na około 10-12 krokietów:
- 3 szklanki mąki
- około 2 szklanki mleka
- troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
- 2 jajka + 2 do panierki
- sól
- przyprawy
- mała kapustka
- 2 cebule
- 4 większe marchewki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kapustę zszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Przygotować ciasto na naleśniki i je upiec. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobno. Na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę. Dodać odciśniętą kapustę i chwilę dusić. Doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, zwijać i moczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Też uwielbiam krokiety. Zamiast marchewki dodaję pieczarki. Ale kiedyś wypróbuję twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńoo, nie jadłam jeszcze, ciekawe, ciekawe;)))
OdpowiedzUsuńMniam! Rewelacyjny obiad!
OdpowiedzUsuńz marchewą biorę od razu! :)
OdpowiedzUsuń