Pasztet z Cukinii
Przepis na owy pasztet dostałam od znajomej jakieś 5 lat temu. Wszystkim bardzo smakował. Ja go sobie troszkę zmodyfikowałam i dodałam paprykę i ser biały. Wyszedł smaczny i o dziwo mi nie siadł, ale to chyba tylko dlatego, że zmniejszyłam ilość oleju. Smakowało nawet mojemu synkowi, który czasem do jedzenia to podchodzi z dystansem :)) ale dziś tylko mlaskał i mówił " pyszne to mama wiesz" :))))))))))))))))))))
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 1 cebula
- 20 dkg sera zółtego
- 10-15 dkg sera białego
- 1/2 papryki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki oleju
- przyprawy
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona. Następnie zetrzeć na grubej tarce, zasypać solą i pozostawić na chwilę, żeby puściła sok. Ja do startej cukinii od razu ścieram marchewkę i kroje na drobno paprykę i tak wszystko na chwile zostawiam, później odciskam nadmiar wody. Do tego dodaję bułkę tartą, mąkę, olej, starty ser zółty, pokruszony ser biały, posiekaną natkę pietruszki,cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, roztrzepane jajka, przyprawy i wszystko mieszam. Formę keksówkę natłuściłam małą ilością oleju i posypałam bułką tartą. Przygotowaną masę włożyć do formy, piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Pyszności :))
wow, nigdy nie jadłam pasztetu z cukinii :) Ale chętnie spróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam jest naprawdę dobry :))
Usuńciekawy pomysl :) Nigdy nie jadlam takiego pasztetu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :))
Usuńno no nooo, mistrzostwo;))
OdpowiedzUsuńlubię warzywne pasztety, a że mam nadmiar cukinii tego też chętnie spróbuję :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA ten ser bialy w smaku podczas pieczenia nie robi sie gumowaty?
OdpowiedzUsuńbaaardzo dobre :D
OdpowiedzUsuńKochana, zrobiłam na imprezkę do pracy, pyszne! Wszyscy zachwyceni smakiem i kolejka po przepis się ustawiła :D Super, mi też smakowało <3
OdpowiedzUsuń