Pasztet z Cukinii



Przepis na owy pasztet dostałam od znajomej jakieś 5 lat temu. Wszystkim bardzo smakował. Ja go sobie troszkę zmodyfikowałam i dodałam paprykę i ser biały. Wyszedł smaczny i o dziwo mi nie siadł, ale to chyba tylko dlatego, że zmniejszyłam ilość oleju. Smakowało nawet mojemu synkowi, który czasem do jedzenia to podchodzi z dystansem :)) ale dziś tylko mlaskał i mówił " pyszne to mama wiesz" :))))))))))))))))))))


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 20 dkg sera zółtego
  • 10-15 dkg sera białego
  • 1/2 papryki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawy

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona. Następnie zetrzeć na grubej tarce, zasypać solą i pozostawić na chwilę, żeby puściła sok. Ja do startej cukinii od razu ścieram marchewkę i kroje na drobno paprykę i tak wszystko na chwile zostawiam, później odciskam nadmiar wody. Do tego dodaję bułkę tartą, mąkę, olej, starty ser zółty, pokruszony ser biały, posiekaną natkę pietruszki,cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, roztrzepane jajka, przyprawy i wszystko mieszam. Formę keksówkę natłuściłam małą ilością oleju i posypałam bułką tartą. Przygotowaną masę włożyć do formy, piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Pyszności :)) 



  

9 komentarzy:

  1. wow, nigdy nie jadłam pasztetu z cukinii :) Ale chętnie spróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysl :) Nigdy nie jadlam takiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię warzywne pasztety, a że mam nadmiar cukinii tego też chętnie spróbuję :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten ser bialy w smaku podczas pieczenia nie robi sie gumowaty?

    OdpowiedzUsuń
  5. baaardzo dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, zrobiłam na imprezkę do pracy, pyszne! Wszyscy zachwyceni smakiem i kolejka po przepis się ustawiła :D Super, mi też smakowało <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger