Sernik na petitkach według babci Marysi
Sernik na ciastkach petitkach. Bardzo dobry, ogólnie szybki, bo wszystko za nas robi malakser. Przepis od babci Marysi ze starego zeszytu :) Sernik jest bardzo popularnym ciastem i często gości na naszych stołach. Jest wiele rożnych przepisów na to ciasto, ja uwielbiam na zimno, ale koło takich tez nie przejdę obojętnie :)) POlecam :)
Składniki:
- 1,8 kg sera
- 12 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 margaryna
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 budynie cytrynowe
- szczypta proszku dopieczenia
- herbatniki petitki
Z białek ubić pianę. Do malaksera dawać kolejno pozostałe składniki: ser, żółtka, cukier, masło i margarynę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę, na końcu budynie i pianę z białek. Do masy można jeszcze rodzynki lub inne bakalie ( wedle uznania) Blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć masę serową. Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Wierzch przyozdobiony polewą czekoladową :) Smacznego.
Narobiłąś mi ogomnej ochoty na taki pieczony sernik. O każdej porze dnia i nocy w ogormnej ilości proszę;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię :)) POzdrawiam :)
UsuńWiesz, właśnie o tym dziś marzę. Kawał dobrego, porządnego sernika, kubek gorącej herbaty i Facet obok. Tak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Super :)) Ja zamiast herbaty wybrałabym kawę :) Pozdrawiam:)
UsuńTo naprawdę taki babciny sernik, a ja lubię wypieki z nutką retro:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)) POzdrawiam serdecznie :))
UsuńWitaj:) bardzo mi miło, ze dołączyłaś do moich gości i zapraszam na smakołyki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się doczytałam, że jesteś z Rzeszowa!:)Wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMnie też jest bardzo miło Ciebie gościć u mnie ;)) Super, że jesteś z okolic :))
Usuńwygląda przepysznie! moja Babcia robi podobny wizualnie :)
OdpowiedzUsuńBabcie mają fajne i sprawdzone przepisy :))
UsuńPiękny...wysoki sernik,właśnie takie lubię najbardziej,ja używam sera wiaderkowego z Lidla bo już jest sprawdzony i zastanawiam się czy użyć dwóch wiaderek albo może zmielić ser w kostce:)
OdpowiedzUsuńJa raz robiłam z wiaderkowym i niestety mi nie wyszedł, ale może ser był nie bardzo. Muszę wypróbować z Lidla, a połączenie wiaderkowego i kostki może okazać się super pomysłem :))
UsuńUwielbiam stare zeszyty z przepisami :} Serniczek wygląda zabójczo :]
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) i pozdrawiam :)
Usuńkocham serniki, to taka czysta klasyka :)
OdpowiedzUsuńczy aby 1/2 kg cukru?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 1/2 szklanki cukru a nie 1/2 kilograma.
Usuńsernik rewelacja !! blaszka 24/35 za mała?
OdpowiedzUsuńOj te kochane babcie. Rozpieszczaja :-)
OdpowiedzUsuńCzy na wierzch też są ciastka
OdpowiedzUsuńNie, tylko na spodzie :-)
UsuńCo za wspaniały sernik jak znalazł na swięta
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuń