Ciasto kakaowe z masą białą
Ciasto od mojej szwagierki Doroty :)) Ciasto ciemne i masa z budyniem, śmietaną kremówką. Dodatkowo do masy dodane jeszcze orzechy, czekolada i rodzynki. Pyszności :)) Ciasto kakaowe idealnie pasuje do tej masy, ponieważ całość nie jest wtedy aż tak bardzo słodka. Na wierzchu polewa, ale można ciasto posypać cukrem pudrem:)) Zachęcam do wypróbowania. Pomysł na masę zaczerpnięty z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji".
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania)
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 litra śmietany kremówki
- bakalie
- cukier puder do smaku
Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklani wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać. Do masy dodane są jeszcze pokrojone orzechy i czekolada.
Na wierzchu polewa czekoladowa - przepis tutaj.
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńoj, zdolna ta Twoja szwagierka! :) ciasto wygląda obłędnie *.* chętnie zjadłabym kawałeczek!
OdpowiedzUsuńjestem pod ogromnym wrażeniem, wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Musi być strasznie dobre :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne:)
a wracając do nominacji w zabawie Versaitle Blogger Award, też postanowiłam Cię nominować.
OdpowiedzUsuńnaprawdę, nie na zasadzie kontrakcji!
cieszę, się, ale jednocześnie uważam, że zasługujesz na te nominację w pełni!
Dziękuję bardzo :) Jest mi strasznie miło :)
Usuńalez apetycznie wyglada to ciasto
OdpowiedzUsuńto jest przepis na jakiej wielkości blaszkę???
OdpowiedzUsuń23x33 :)
UsuńWitaj, na jaką wielkość blaszki jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńwitam z 1,5 szkl. mąki wyjdzie aż tyle ciasta aby mozna je przekroic? pozdr.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, planuję zrobić, ale mam pytanie. Czy żelatyna ma być przestudzona? I czy budyń ugotować bez cukru? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
UsuńŻelatyna musi być przestudzona :) Budyń gotujemy bez cukru, do śmietany dodajemy puder i to wystarczy :))
A czy masa jest takiej konsystencji jak krem czy bardziej jak galaretka? Pysznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPo ostudzeniu bardziej jak ptasie mleczko :))
OdpowiedzUsuń