Ciasto Doroty
Ciasto Doroty dlatego, że wymyśliła go moja szwagierka Dorota :)) Upiekła go na imieniny mamy. Ciasto pyszne. Na dole orzechowe, masa jabłkowo - budyniowa, ciasto kakaowe i masa z chałwą, następnie petitki i polewa czekoladowa :)) Polecam :))
Składniki:
- 9 jaj
- 10-11 łyżek orzechów ( połowa mielonych, połowa krojonych)
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 9 łyżek cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- ciastka petitki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki, oraz orzechy. Ciasto podzielić na 2 części jedna zostaje z orzechami a do drugiej też orzechowej dodać kakao. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Masa jabłkowa:
- 1 litrowy słoik usmażonych jabłek ( można usmażyć lub gotowe)
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Jabłka włożyć do rondelka i zagotować, do gotujących się wlać budynie rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody. Pogotować około 5 minut i odstawić do ostudzenia.
Masa chałwowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- chałwa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić, dodać przestudzoną żelatynę i pokruszoną chałwę. Wszystko razem zamieszać.
Polewa:
- 4 łyżki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
Margarynę roztopić, dodać cukier i resztę składników. Pogotować około 2 minutki, aż składniki dobrze połączą się.
Przełożenia ciasta: ciasto orzechowe - masa jabłkowo - budyniowa, ciasto ciemne - masa chałwowa - petitki - polewa :)))))
Takie połączenie musi być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Jest pyszne :)) Słodka chałwa miesza się z jabłkiem - pychota :) Pozdrawiam,
Usuńoo pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :))
Usuńjakie fajne ciacho :) z chęcią bym spróbowała, ciekawi mnie połączenie jabłka i chałwy ;) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPołączenie fajne, bo placek nie jest za słodki :) Polecam wypróbować :))
Usuńbardzo fajne ciacho,ładnie się prezentuje i ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPolecam i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńKuszące...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe. Teraz myślę skąd wezmę chałwę. Nie widziałam jej w tutejszych sklepach.
OdpowiedzUsuńA ile ma być tej chałwy?Pozd
OdpowiedzUsuńIlość chałwy wedle uznania, ja dodawałam i próbowałam. U mnie poszło około 100 gram. Pozdrawiam
UsuńTakich rzeczy powinno się zakazać.....strona pełna niesamowitych przepisów, wszystko wygląda smakowicie. Gratuluję talentu:)
OdpowiedzUsuńWitam, a jaka dużo forma?
OdpowiedzUsuńJaka duża blaszka?
OdpowiedzUsuńWitam! Czy jak sama usmaże jabłka i dodam budyń to będzie się trzymało? Zawsze dodaje galaretkę
OdpowiedzUsuńTak :-)
Usuń