Ciasto Doroty



Ciasto Doroty dlatego, że wymyśliła go moja szwagierka Dorota :)) Upiekła go na imieniny mamy. Ciasto pyszne. Na dole orzechowe, masa jabłkowo - budyniowa, ciasto kakaowe i masa z chałwą, następnie petitki i polewa czekoladowa :)) Polecam :))

Składniki:
  • 9 jaj
  • 10-11 łyżek orzechów ( połowa mielonych, połowa krojonych)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • ciastka petitki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki, oraz orzechy. Ciasto podzielić na 2 części jedna zostaje z orzechami a do drugiej też orzechowej dodać kakao. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1 litrowy słoik usmażonych jabłek ( można usmażyć lub gotowe)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Jabłka włożyć do rondelka i zagotować, do gotujących się wlać budynie rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody. Pogotować około 5 minut i odstawić do ostudzenia.

Masa chałwowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • chałwa

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić, dodać przestudzoną żelatynę i pokruszoną chałwę. Wszystko razem zamieszać. 

Polewa:
  • 4 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Margarynę roztopić, dodać cukier i resztę składników. Pogotować około 2 minutki, aż składniki dobrze połączą się. 

Przełożenia ciasta: ciasto orzechowe - masa jabłkowo - budyniowa, ciasto ciemne - masa chałwowa - petitki - polewa :)))))




17 komentarzy:

  1. Takie połączenie musi być naprawdę pyszne!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne :)) Słodka chałwa miesza się z jabłkiem - pychota :) Pozdrawiam,

      Usuń
  2. jakie fajne ciacho :) z chęcią bym spróbowała, ciekawi mnie połączenie jabłka i chałwy ;) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie fajne, bo placek nie jest za słodki :) Polecam wypróbować :))

      Usuń
  3. bardzo fajne ciacho,ładnie się prezentuje i ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe. Teraz myślę skąd wezmę chałwę. Nie widziałam jej w tutejszych sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile ma być tej chałwy?Pozd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość chałwy wedle uznania, ja dodawałam i próbowałam. U mnie poszło około 100 gram. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Takich rzeczy powinno się zakazać.....strona pełna niesamowitych przepisów, wszystko wygląda smakowicie. Gratuluję talentu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, a jaka dużo forma?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Czy jak sama usmaże jabłka i dodam budyń to będzie się trzymało? Zawsze dodaje galaretkę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger