Sernik z jabłkami
Sernik piecze często moja mama. Jest przepyszny i super smakuje z jabłkami. Wygląda bardzo efektownie i nie jest bardzo pracochłonny ani drogi. Jako polewy użyta została czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej. Przepis na ciasto pochodzi z książki " 103 Ciasta Siostry Anastazji"
Składniki na ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zarobić ciasto. Margarynę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, Zarobione ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.
Składniki ser:
- 1 kg. sera zmielonego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kg jabłek
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń i śmietanę. Na koniec dodać piane z ubitych białek, lekko wymieszać.
Na kruche ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ćwiartki, na jabłka masę serową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Na wierzch można dać polewę ( u mnie czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
nigdy nie jadłam takiego sernika.
OdpowiedzUsuńale widzę, że wygląda baaardzo apetycznie. musi być pyszny!
Ja z jabłkami też pierwszy raz, ale smakuje rewelacyjnie :) POzdrawiam
Usuńuwielbiam serniki a taki z jabłkami to musi być poezja :-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Z jabłkami smakuje rewelacyjnie :) POzdrawiam
UsuńPiękny serniczek,jabłka i czekolada to coś dla mnie:)zapraszam ponownie na swoją stronę ponieważ zmieniłam adres bloga;http://kulinarnefantazjemarioli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, wygląda bardzo efektownie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry - polecam. Pozdrawiam :))
Usuńten sernik wygląda cudnie! tak smacznie :) mam ochotę na kawałek! akurat piję kawę, byłby idealny :)
OdpowiedzUsuńZaprosiłabym ,ale już zjedzony ;)))))) Pozdrawiam :)
Usuńmm urzekła mnie ta czekolada roztopiona:))
OdpowiedzUsuńmm na pewno rozpuszcza się w ustach:)
Dosłownie :)) POzdrawiam :)
UsuńWspaniale się zapowiada!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
JAKIE WYMIARY BLASZKI MA TEN SEROWIEC
OdpowiedzUsuń23x35 cm :)
UsuńWłaśnie zaczynam przygotowywać ten sernik. Czy budyń śmietankowy dodać w proszku czy normalnie ugotować z mlekiem??
OdpowiedzUsuńBudyń dodajemy w proszku :) Pozdrawiam
Usuńczy ser może być wiaderkowy ?
OdpowiedzUsuńSernik zachęcił mnie swoim wyglądem i składnikami do upieczenia na święta, zobaczymy jakie cudo mi wyjdzie :) Smakowicie wygląda :) Pozdrawiam Sylwia
OdpowiedzUsuńpiana i ilu ma być białek ? 2 czy 4 :)
OdpowiedzUsuńMoże być z 4 :)
Usuń