Cukinia faszerowana mięsem mielonym z sosem musztardowo-śmietanowym
Znowu cukinia :)) ale trzeba korzystać póki jeszcze jest :) Dziś faszerowana mięsem mielonym, makaronem, pomidorem, cebulką, marchewką i papryką. Wszystko polane sosem musztardowo - śmietanowym Do tego na górę troszkę sera zółtego i natka pietruszki. Wyszło pyszne :)) Polecam, takie eksperymenty z cukinią - do wszystkiego pasuje i dania z nią są naprawdę smaczne :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 większa cukinia
- 1/2 kg. mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 duże marchewki
- 2 duże pomidory
- 3 garście makaronu ( u mnie razowy mini kokardki)
- pieprz, sól
- ser zółty ( ilość wedle uznania)
- natka pietruszki
- 3 łyżki musztardy ( u mnie sarepska)
- 3 łyżki śmietany
Cukinie umyć, przeciąć na pól, wydrążyć środek, posolić i popieprzyć ;)) odstawić na około 30 minut żeby naciągnęła się woda. W tym czasie ugotować makaron al dent, pokroić warzywa. Z cukinii odlać naciągniętą wodę. Na spód włożyć mięso mielone i resztę składników: ( można wszystkie razem wymieszać lub kłaść warstwowo) marchewkę, cebulę, makaron, paprykę i pomidory. Wszystko zalać sosem: wymieszać 3 łyżki musztardy z 3 łyżkami śmietany. Całość posypać startym na grubych oczkach serem zółtym i posiekaną natką pietruszki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Smacznego :))
Aż ślinka cieknie, tak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i pozdrawiam! ;-)
Zjadłabym takiexD
OdpowiedzUsuńAle boję się cukinixD
Na prawdę się boję ,że jak ją upiekę to będzie twarda:D
Nie powinna, jak się ja natrze solą i pieprzem i wytworzy się woda, to cukinia trochę na pewno zmięknie. Ewentualnie można ją trochę dłużej potrzymać w piekarniku ( piec w niższej temperaturze) Mnie jeszcze nigdy nie wyszła twarda :)
Usuńuwielbiam cukinie! taka 'łódeczka' mi się podoba! ^^
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)) Pozdrawiam :)
Usuńmożna obrać cukinie?
OdpowiedzUsuń