Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem i warzywami



Fajny obiad, który na pewno cieszy podniebienie, a zarazem oczy, bo wygląda bardzo efektownie :) U mnie sakiewki z kurczakiem i warzywami, do tego troszkę sera zółtego i pomidorki koktajlowe :) Farsz to po prostu to co było w lodówce:) Naleśniki przepis tradycyjny, według którego od zawsze u mnie naleśniki robiła mama, tylko bez dodatku cukru. Ja dodałam przyprawy.

Składniki na około 8 naleśników:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 1 jajko (można dodać 2)
  • przyprawy 
  • olej do smażenia

Nadzienie:
  • 2 filety z kurczaka
  • mała papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 10 dkg sera zółtego
  • szczypiorek
Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką i przyprawami. Na końcu dodawać wodę - ilość tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

Filety pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzana patelnię i podsmażać, do tego dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię (u mnie pokrojona w paseczki) i paprykę. Pod koniec podsmażania posiekany szczypiorek i przyprawić. Jak farsz ostygnie to ja nakładałam go na naleśniki. Na farsz dawałam jeszcze po 2 małe pomidorki i całość posypywałam startym na grubych oczkach serem zółtym. Formować sakiewki. Przewiązać szczypiorkiem ( mnie kilka udało się szczypiorkiem, ale ciągle mi się urywał i przewiązałam sznureczkiem he he ) Gotowe sakiewki włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni. Sakiewki można podawać z ulubionym sosem. U mnie ketchup wymieszany z majonezem :)) Smacznego :)

 

12 komentarzy:

  1. Jakiś czas temu robiłam niemal identyczne. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, radzę szczypiorek przed związywaniem sparzyć ok 10 sekund we wrzątku. Stanie się sprężysty i nie będzie się rwał.
    http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/07/27/nalesnikowe-sakiewki-z-niespodzianka/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź :)) Nie miałam pojęcia, że to pomoże :) Człowiek cały czas się uczy :)) POzdrawiam :)

      Usuń
    2. a jeszcze lepiej wybrac dluga pore,pociac w 1cm paski i spazyc mysle ze beda bardziej mocne ja tak robie i nigdy nie zawiodl

      Usuń
  2. uwielbiam naleśniki, w formie sakiewek również, z resztą niedawno całkiem je robiłam. Danie, które zawsze się sprawdza, zwłaszcza mając gości;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdza się to fakt :) A naleśniki też uwielbiam :)) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super pomysł, bardzo chętnie zjadłabym taką sakiewkę, bo wygląda cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne. Widziałam takie z ciasta filo, ale nie ukrywam, że spolszczona wersja zdecydowanie bardziej mi się podoba. Ekstra!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają :)) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. rewelacyjnie to wygląda! a farsz jest mi bardzo bliski - to co jest w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger