Łosoś z fetą i szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Mój ulubiony :)) a w takim wydaniu to już mega ulubiony :)) Przepis kiedyś znalazłam chyba w internecie już dokładnie nie pamiętam skąd go mam ;) Łosoś w tym w tej wersji jest przepyszny ( oczywiście kwestia gustu, ale mnie smakuje) Nawet mój synek wcina o dziwo, bo za rybami nie przepada na razie :)
Składniki dla 3 osób:
- około 30 - 40 dkg filetu z łososia
- ser feta
- szpinak u mnie świeży
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- odrobinka masełka do podsmażenia szpinaku
- przyprawy
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Szpinak umyć, pokroić i podsmażyć na masełku. Dodać pokrojony na drobno czosnek i poddusić jeszcze dosłownie minutkę. Ciasto francuskie można troszkę rozwałkować ( u mnie nie było), na niego położyć obrany ze skóry i przyprawiony filet z łososia, na niego dać szpinak i pokrojony w kosteczkę ser feta. Całość zawijamy, robi zgniatamy, tak aby nic nie wystawało.Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Pychota :))
Piękny łosoś i to w cieście francuskim,podejrzewam że jest pyszny.
OdpowiedzUsuńDzisiaj to właśnie będzie mój obiadek :)
OdpowiedzUsuń